Primer pla d'Oriol Junqueras en un míting amb cara d'enuig
POLÍTICA

Oriol Junqueras, el més mal parat amb la llei d'amnistia

El republicà només seria rehabilitat, mentre que Puigdemont tornaria a Catalunya com un nou Tarradellas

Els líders processistes han insistit per activa i per passiva que a les negociacions amb el PSOE no es busquen solucions personals. Però és evident que tant ERC com Junts veuen a la llei d'amnistia una oportunitat d'or per a la tornada dels seus líders. Oriol Junqueras des de la inhabilitació, i Carles Puigdemont des de l'exili.

Tot i això, els dos casos no són iguals i el republicà trauria menys rèdit que el postconvergent d'una possible llei d'amnistia. Mentre que Puigdemont es juga una pena de 12 anys de presó, Junqueras carrega només amb la inhabilitació. En què els beneficiaria doncs la mesura de gràcies?

Muntatge fotogràfic amb Oriol Junqueras amb un filtre verd i Carles Puigdemont amb un filtre vermell

Puigdemont no només es deslliuraria de la presó sinó que podria tornar a Catalunya per obrir les portes del Govern a Junts com el messies rediviu de l'independentisme. En canvi, Junqueras guanyaria, com a màxim, la rehabilitació. I els terminis de l'amnistia tampoc no li garanteixen que arribi a temps per a les properes autonòmiques.

Junts es frega les mans amb l'amnistia

Carles Puigdemont té clar que una amnistia jugaria a favor seu, i aquest és el motiu pel qual no ha trencat les negociacions amb el PSOE. A més de poder penjar-se la medalla d'una fita històrica, podria esborrar el seu historial delictiu. Arribaria llavors l'hora del seu retorn a Catalunya, cosa que somnia des que va fugir l'octubre del 2017.

Únete al boletín de E-NotíciesLas NOTICIAS DE VERDAD
Unirme

Per a Junts, els terminis no són tan importants. L'aprovació de l'amnistia seria suficient per consolidar el relat davant d'Esquerra. Els republicans diuen que Puigdemont ha acabat assumint la seva estratègia de la negociació, però Junts vol presentar l'amnistia com un veritable èxit davant de les “engrunes” aconseguides per ERC.

Fins ara, el màxim que ha aconseguit el partit de Junqueras han estat els indults. Si els de Puigdemont aconsegueixen una “amnistia total”, allò aconseguit fins ara per Esquerra quedarà certament com a cosa menor. I el principal perjudicat serà el mateix Junqueras.

Junqueras, condemnat a la irrellevància

Oriol Junqueras va sortir de la presó gràcies als indults, i no és el mateix ser indultat que tornar de l'exili amb una amnistia històrica. Això atorgarà al líder de Junts una aura de líder que no va tenir Junqueras al sortir de la presó. El republicà serà rehabilitat, sí, però amb el capital polític molt més minvat que el de l'expresident.

Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat

Puigdemont podrà presentar-se a la societat com un nou Tarradellas i obtenir una foto històrica que capgiri la tendència electoral. Junqueras no apareixerà en cap foto, i la seva única aspiració és poder presentar-se a les properes eleccions. Per tant, els terminis per a ERC sí que són importants.

El problema és que el Govern de Pere Aragonès penja d'un fil i no és clar que acabi la legislatura. Si hi ha eleccions anticipades i la llei d'amnistia s'encalla als tribunals, Junqueras no arribarà a temps per afrontar els comicis. Això, a més, permetria a Aragonès continuar guanyant terreny en la lluita particular per controlar el partit.

➡️ Política

Més notícies: