Primer pla de Jordi Turull amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

Nou pacte entre Junts i PSC en plenes negociacions per a la investidura

Postconvergents i socialistes es posen d'acord

Els pactes municipals a Catalunya segueixen donant sorpreses. Com l'acord de govern que acaben de tancar Junts per Catalunya i el PSC al'ajuntament de Sabadell. Segons ha avançat Diari de Sabadell, els dos regidors independentistes entraran a l'executiu que presideix la socialista Marta Farrés.

El PSC va arrasar a les municipals en aquest municipi, amb el 46% dels vots i 14 dels 27 regidors del ple. Tot i obtenir la majoria absoluta, els socialistes van estendre la mà per formar un govern més ampli. Amb l'entrada de Junts, Farrés aconsegueix donar més estabilitat a la legislatura.

Més enllà de les dinàmiques locals, l'acord es produeix en plenes negociacions entre el PSOE i Junts per la investidura de Pedro Sánchez. Això ha afavorit l'acostament a Catalunya de dues forces antagòniques com són els postconvergents i els socialistes. I ha trencat l'hegemonia dels pactes del PSC amb ERC.

El PSC i Junts s'acosten

El pacte a Sabadell permet al partit dirigit per Jordi Turull i Laura Borràs ampliar el seu poder territorial. Això és molt important, perquè els pactes entre ERC i el PSC havien marginat els turqueses als municipis i les diputacions. L'executiva local i els òrgans de decisió han donat llum verda a l'acord a Sabadell.

El líder de la formació al municipi, Lluís Matas, ocuparà una tinença d'alcaldia, mentre que la número 2, Katia Botta, serà regidora de Turisme. Gràcies a l'acord, controlaran dues àrees estratègiques on s'inclouen els grans projectes de ciutat. Una cosa gens menyspreable per a una formació que havia quedat en la irrellevància a les grans ciutats catalanes.

Les negociacions entre Junts i PSC a Sabadell s'han endut amb una discreció escrupolosa. Una situació semblant a la que es viu amb les dues formacions a nivell nacional. Socialistes i independentistes segueixen negociant a l'ombra un acord històric per desbloquejar la legislatura a Espanya.

ERC perd protagonisme

L'acord de govern a Sabadell també es pot llegir en clau de la competència entre els dos grans partits de l'independentisme. Als pactes municipals i provincials, ERC va prendre clarament la davantera a Junts. Els republicans es van entendre amb els socialistes per governar les grans ciutats i dues de les quatre diputacions.

Muntatge amb Carles Puigdemont, Pere Aragonès i Salvador Illa amb el Parlament de fons

Esquerra i Junts competeixen pel protagonisme en les negociacions i el possible acord que en pugui sortir. Pere Aragonès vol capitalitzar èxits com l'amnistia, davant de l'indiscutible pes que té Carles Puigdemont a les converses. Mentrestant, el PSC de Salvador Illa fa de contrapès al dictat de les ordres que arriben des de Ferraz.

➡️ Política

Més notícies: