Fotomuntatge amb un fons del Parlament de Catalunya i una imatge al capdavant d'una persona votant
POLÍTICA

Què diuen les enquestes sobre una repetició electoral a Catalunya

Els resultats serien molt diferents depenent de si hi hagués o no unitat independentista

Durant les darreres jornades han aparegut diverses enquestes oferint possibles escenaris davant d'una hipotètica repetició electoral a Catalunya. La veritat és que el clima polític és força incert i això es tradueix en els resultats d'aquestes enquestes. Fins al punt que algunes contemplen la possibilitat que ERC i Junts concorrin units a les eleccions.

I tret que hi hagi novetats d'aquesta mena, sembla que una repetició electoral a l'octubre només serviria per reforçar les dinàmiques prèvies i fer més profund el bloqueig polític. D'una banda, el PSC es reafirmaria com a nova força líder a Catalunya i, per altra banda, ERC continuaria enfonsant-se. Davant d'això, gairebé qualsevol majoria parlamentària es presenta com una utopia.

Oferim ara una visió general de la situació i de l'estat dels darrers sondejos publicats.

Pla general de l'hemicicle del Parlament de Catalunya amb els diputats asseguts i presidida per la Mesa d'Edat

Primer escenari: no hi ha unitat independentista

Com expliquem avui mateix a E-Notícies, una repetició electoral amb els mateixos partits deixaria un panorama gairebé idèntic al que hi ha ara. De fet, quedaria una mica pitjor. Les caigudes d'ERC i Comuns tancarien la porta a un tripartit i qualsevol altra majoria seria impracticable.

Aquests són els resultats que porta avui Hamalgama Mètrica per a Vozpópuli:

Repetició electoral a Catalunya sense unitat independentista





 

Partit
Resultat
PSC
44
Junts
36
ERC
17
PP
16
Vox
11
Comuns
5
Aliança Catalana
3
CUP
3

Font: Hamalgama Métrica per a Vozpópuli

El més beneficiat de tornar a les urnes a l'octubre seria Salvador Illa, que guanyaria dos diputats i en passaria a 44. El més perjudicat, en canvi, seria ERC, que baixaria dels 20 als 17. Això portaria a una situació inèdita com que el PP – que guanya un diputat (16) – aconseguiria un empat tècnic amb els republicans.

D'altra banda, les variacions de la resta de partits són mínimes. L'esquerra 'woke' de Comuns i CUP continua la seva trajectòria a la baixa i tots dos partits perdrien un diputat, amb 3 per a la CUP i 5 per als Comuns. Sumat al daltabaix republicà, aquesta caiguda dels Comuns faria inviable un tripartit, que es quedaria a dos diputats (66) de la majoria absoluta que ara sí que té.

Per la seva banda, Junts pujaria un escó (36) i en reforçaria el lideratge a l'espai independentista. En qualsevol cas, li passa una cosa semblant que al PSC: el seu lideratge seria impotent. Aquesta modesta pujada de Junts no serviria ni de bon tros per organitzar una majoria indepe. De fet, una repetició electoral allunyaria una mica més aquesta possibilitat i deixaria el processisme amb 56 escons davant dels 59 que ara té.

El líder del PSC i candidat del partit a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ofereix una roda de premsa durant el seguiment de la jornada electoral d'eleccions autonòmiques de Catalunya, a la seu del PSC, a 12 de maig de 2024, a Barcelona, Catalunya (Espanya)

L'espai constitucionalista es quedaria gairebé idèntic. El PPC d'Alejandro Fernández aconseguiria un escó més i consolidaria així el seu enorme creixement del 12M. Així mateix, Vox mantindria els 11 que ja té i, de passada, mostraria que tots dos partits no es trepitgen mútuament.

Finalment, Aliança Catalana aconseguiria una petita millora i passaria de 2 a 3 diputats al Parlament. Això li permetria superar la CUP en percentatge de vot amb 0,3 punts d'avantatge.

Segon escenari: unitat independentista

Després de les darreres eleccions autonòmiques, els analistes es van llançar a ressaltar un fet important: per primera vegada a la seva història, l'independentisme no sumava majoria al Parlament. Això va portar diversos pesos pesants processistes a fer les seves apostes. Alguns com David Madí ho van interpretar com un canvi de pàgina i la necessitat que ERC i Junts s'entenguessin amb Salvador Illa.

D'altres com Artur Mas o Lluís Llach, en canvi, van començar a caldejar l'ambient per crear una llista conjunta entre ERC i Junts. Per enèsima vegada, s'intentaria ressuscitar la unitat independentista. Electoralment parlant, però, aquesta maniobra no sembla que tingui efectes destacables.

Segons un sondeig de Demoscòpia per a The Objective, aquest seria el resultat d'una repetició electoral amb un nou 'Junts pel Sí':

Repetició electoral amb unitat independentista




Partit
Resultat
Junts + ERC
57
PSC
43
PP
17
Vox
10
Comuns
4
CUP
2
Aliança Catalana
2

Font: Demoscopia per a The Objective

La victòria, doncs, seria per a la hipotètica coalició de Junts i ERC amb 57 diputats. En segon lloc, el PSC de Salvador Illa amb 43 diputats. Resultat? Impotent.

Una coalició processista com la del 2015 no serviria per aconseguir una majoria independentista. D'entrada, l'aliança de Junts i ERC només obtindria 57 escons, que són 2 més dels que en té ara i 5 menys dels que va obtenir el 2015. De la mateixa manera, la decadència electoral de la CUP faria impossible arribar a la suma necessària per a una majoria com la d'aquell any.

Imatge d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont mirant cadascun cap a un costat

El sondeig de Demoscòpia porta la CUP fins a la irrellevància i el deixa amb només 2 diputats. Davant d'això, ni un eventual gir de guió que acceptés els altres 2 diputats d'Aliança Catalana seria suficient per assolir la majoria nacionalista.

En resum: si es repetiren les eleccions, una aliança de Junts, ERC, CUP i AC - tot l'espectre independentista - no aconseguiria ni igualar el resultat de Junts pel Sí el 2015.

I un resultat inesperat?

Però hi ha una tercera possibilitat: que els sondejos de les cases demoscòpiques estiguin equivocats i sí que hi hagi canvis profunds si es repeteixen les eleccions.

Com vàrem explicar també a E-Notícies, això és el que opina l'usuari de Twitter @Sergi288, que es caracteritza per un alt nivell d'encert en les prediccions que va fer de les eleccions gallegues, basques, catalanes i europees.

Segons aquest sociòleg, que fa poc va fer un tracking propi amb els resultats de 561 enquestes més, el Parlament quedaria així si es repetissin les eleccions a l'octubre:

Sondeig sobre una repetició electoral

Partit
Resultat
Junts
42-44
PSC
38-40
PP
16-18
ERC
11-13
Vox
7-8
Aliança Catalana
5-6
Podemos
3
CUP
3-4
SALF
3
Comuns
0-2

Font: "@Sergi288", 561 enquestes

Destaquen diversos resultats.

Primer, que Junts arrabassaria a Salvador Illa la victòria amb una forquilla de 42-44 diputats. Segon, que la caiguda d'ERC (11-13) seria molt més gran del previst fins al punt de veure's superat amb comoditat pel PP (16-18). Tercer, que Aliança Catalana creixeria força (5-6) i que Alvise Pérez aconseguiria entrar amb 3 seients. Finalment, que els Comuns correrien el seriós risc de desaparèixer o quedar-se amb 1 o 2 diputats davant la irrupció de Podemos a Catalunya.

Amb el tripartit més que descartat i una majoria processista inviable, l'única opció possible seria una sociovergència entre PSC i Junts. Es pot especular que aquest no seria un mal escenari per a Pedro Sánchez. A més de treure's la responsabilitat de la iniciativa per aconseguir els vots de Junts, tindria més fàcil el suport de Puigdemont a Madrid.

➡️ Política

Més notícies: