Muntatge de tots els caps de llistes que es presenten a les eleccions a Catalunya
POLÍTICA

Què diu l'enquesta que circula a les xarxes i que no agradarà a (gairebé) ningú a Catalunya

Els Comuns podrien quedar fora del Parlament en un escenari encara més complicat que l'actual

Mentre el PSC i ERC continuen negociant una possible investidura de Salvador Illa, el compte enrere per a la convocatòria de noves eleccions a Catalunya segueix en marxa. Si el dia 26 d'agost no hi ha nou president de la Generalitat, es convocaran automàticament nous comicis per al 13 d'octubre.

Mentrestant, segueixen apareixent sondejos que exposen què podria passar si hi hagués noves eleccions a Catalunya. L'últim que ha sortit publicat és una enquesta que circula per les xarxes i que ha elaborat un sociòleg que el diu Sergi (@Sergi288 a Twitter). Aquest sociòleg té antecedents d'apropar-se molt en les prediccions. Per exemple, va clavar en un 91% el que passaria a les eleccions catalanes del 12 de maig, en un 94% el que passaria a les eleccions basques, en un 95% les europees i en un 96% les gallegues.

Imatge de l'hemicicle del Parlament de Catalunya buit fotografiat des del lloc de la presidència de la Mesa

Problemes per a (gairebé tots) segons la darrera enquesta

El Sergi ha fet ara un tracking sobre unes hipotètiques eleccions a Catalunya. Ho ha fet amb una mostra de 561 persones. I el resultat que ha obtingut segur que no deixa satisfet gairebé ningú.

Enquesta eleccions a Catalunya

PartitDiputats segons l'enquesta (diputats actuals)
Junts
42-44 (35)
PSC
38-40 (42)
PP
16-18 (15)
ERC
11-13 (20)
Vox
7-8 (11)
Aliança Catalana
5-6 (2)
Podemos
3 (0)
CUP
3-4 (4)
Se Acabó La Fiesta
3 (0)
Comuns (Sumar)
0-2 (6)

Elaborat per Sergi: 561 enquestes

Per començar, Junts guanyaria les eleccions i obtindria entre 42 i 44 escons. Tot i això, només podria governar pactant amb el PSC, que quedaria segon amb 38-40 diputats. I és que l'escenari que dibuixa aquesta enquesta és el d'un Parlament ingovernable sense majories clares, més enllà de la sociovergència.

I és que el processisme tampoc no aconseguiria la majoria absoluta (fixada en 68 escons), ni sumant els 5-6 escons que trauria una Aliança Catalana a l'alça. Sobretot, per la destacada baixada que patiria una ERC que cauria fins als 11-13 (entre 9 i 7 menys que actualment). La CUP, per la seva part, quedaria estancada amb 3-4 escons.

Els socialistes també tindrien gairebé impossible configurar una majoria. Un front progressista tampoc no sumaria: per la caiguda ja esmentada d'ERC i perquè els Comuns podrien quedar-se fora del Parlament (0-2 escons). De fet, el partit de Jéssica Albiach i Ada Colau es veuria clarament superat per Podemos (4 diputats), que no es va presentar el 12 de maig però ja ha avisat que es presentaran si hi ha repetició electoral.

L'única opció que tindria Salvador Illa és un pacte impossible amb el PP, que seria la tercera força del Parlament pujant fins als 16-18 i superant ERC, amb Vox (que baixarien fins als 7-8) i amb Se Acabó La Fiesta d'Alvise Pérez (que li pronostiquen 3 diputats, encara que no ha anunciat si pensa presentar-se a Catalunya). Tot i això, aquesta coalició no només seria extremadament complicada de donar-se per les seves diferències ideològiques, sinó perquè només sumarien comptant les forquilles més altes de les projeccions de cada partit -i és gairebé impossible que això passi-.

➡️ Política

Més notícies: