Muntatge amb un primer pla d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, tots dos amb cara seriosa
POLÍTICA

Què diuen les enquestes si hi ha repetició electoral i ERC i Junts es presenten junts

Republicans i postconvergents segueixen explorant els camins de la unitat independentista

La XV legislatura a Catalunya segueix a l'aire, encara que totes les cartes semblen estar a sobre de la taula. Junts té clar que les seves úniques opcions passen per bloquejar la investidura de Salvador Illa i forçar una repetició electoral en què poder apel·lar a la unitat independentista sota l'ègida de Puigdemont. La pilota és ara a la teulada d'ERC, que mira amb vertigen la repetició electoral i explora totes les fórmules possibles per a la formació de govern.

Les enquestes han dictaminat fins ara que en unes noves hipotètiques eleccions la cosa no variaria gaire en el cas de Junts i sí que suposaria una nova patacada per a ERC. Els sondejos apunten també que els blocs seguirien estables. Però què passaria si ERC i Junts anessin junts en unes noves eleccions?

Pla general de l'hemicicle del Parlament de Catalunya amb els diputats asseguts i presidida per la Mesa d'Edat

Segons l'enquesta de Demoscòpia per a The Objective , Esquerra i Junts en coalició se situarien com a primera força amb 57 escons per 43 del PSC. Això sí, l'independentisme continuaria lluny de la majoria absoluta. El sondeig dóna a la CUP dos diputats (dos menys que ara) i dos a Aliança Catalana, els mateixos que ara té.

És a dir, que l'independentisme sumaria 61 escons (n'hi faltarien set per a la majoria absoluta) i es quedaria com ara. A més, la coalició ERC-Junts perdria força respecte l'últim experiment, Junts pel Sí, que va obtenir 62 diputats i va aconseguir la majoria absoluta amb els 10 de la CUP.

Lluny de la unitat independentista

Aquella unitat es va forjar en un moment propici tant per a ERC, que buscava créixer, com l'espai postconvergent, en plena reconstrucció. Però ara les coses han canviat.

La lluita pel poder ha portat els dos partits a una rivalitat fratricida i ara mateix els recels i els temors són el principal obstacle per a una unitat independentista que sembla més lluny que mai.

Els recels sorgeixen de la desconfiança entre els dos partits, que veuen en l'apel·lació a la unitat un intent de l'adversari d'hegemonitzar l'espai. La por neix precisament del risc de quedar fagocitats sota l'hegemonia de l'adversari. A això cal afegir la lluita d'egos entre Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, que competeixen per liderar el moviment independentista i això implica anul·lar l'altre.

L'expresident de la Generalitat de Catalunya i candidat de Junts a les eleccions catalanes, Carles Puigdemont, intervé durant un acte de campanya, a Jean Carrère Space, a 1 de maig de 2024, a Argelès (França)

Qui més apel·la a la unitat independentista és Junts, que veu a la debilitat d'Esquerra una oportunitat per reunificar el moviment sota el comandament de Puigdemont. Aquest ja està utilitzant l'ANC i el Consell de la República per pressionar ERC perquè no convidi Salvador Illa. L'objectiu final és integrar allò que queda d'Esquerra i les entitats independentistes i els seus satèl·lits sota un mateix paraigua, que seria la marca Puigdemont.

ERC veu amb més recels la unitat, perquè Oriol Junqueras es considera el representant legítim de l'independentisme i no vol cedir el poder a Puigdemont. A més, els republicans són conscients que en la situació actual la unitat beneficiaria les aspiracions hegemòniques de Junts. D'altra banda, hi ha la necessitat d'Esquerra de seguir al poder per esquivar la crisi interna i afrontar una transició tranquil·la al partit.

Noves eleccions, més bloqueig

Aquesta enquesta demostra dues coses. Una, que la unitat independentista obriria la porta de la victòria al processisme, i dues, que seria insuficient per governar. De fet, en aquesta tessitura la repetició electoral no només no clarificaria el panorama polític actual sinó que complicaria encara més la formació de govern a Catalunya.

L'únic avantatge per als processistes és que en guanyar les eleccions tindrien més legitimitat per demanar al PSC que facilités la seva investidura per governar en minoria. Una mica poc probable, tenint en compte que el PSC voldria venjar-se pel bloqueig a Illa. De totes maneres, el PSC tampoc no podria governar perquè no només perdria la primera plaça sinó que a més no podria pactar amb ERC, en coalició amb Junts.

➡️ Política

Més notícies: