El processisme ja somia imitar el Front Popular francès
Militants i dirigents reclamen la unitat estratègica de l'independentisme
La victòria del Nou Front Popular francès ha provocat l'eufòria de les elits globalistes i l'extrema esquerra internacional. La joia s'ha deixat sentir especialment a Catalunya. Líders processistes com Oriol Junqueras i Carles Puigdemont van tuitejar després de conèixer els resultats de les eleccions legislatives franceses, en què l'Agrupació Popular de Marine Le Pen s'ha desplomat fins a la tercera posició.
Junqueras va celebrar la “derrota de l'extrema dreta” a mans de “les forces de tradició democràtica”, i va apel·lar a un “govern” del front popular “per a tota la societat i tots els pobles que formen part de la república”.
Puigdemont va saldar comptes pendents amb Le Pen i va celebrar que “els electors francesos” hagin estat “implacables” i hagin “enfonsat” el partit Agrupació Nacional “en una setmana”.
Més enllà dels líders polítics, aquestes darreres hores s'ha percebut una tendència dins de les bases i gent influent dins del processisme. Creuen que l'exemple del front popular francès ha d'inspirar la reconstrucció de la unitat independentista a Catalunya: es pregunten què passaria si en lloc de competir entre ells els partits processistes s'unissin i fessin davant el sector constitucionalista i la ultradreta independentista.
Somiant amb el front popular català
Militants i dirigents dels partits processistes comencen a somiar amb un front popular català. Com la diputada d'ERC Mar Besses, que demana "prendre nota" de França i de com "la unitat estratègica és efectiva en moments determinats per a parar les polítiques conservadores i reaccionàries". També Julià de Jódar, exdiputat de la CUP i ara al vaixell de Puigdemont, truca a un "front comú independentista" amb un programa "de centre esquerra" pactat amb la "participació directa de les entitats independentistes".
Una part important del processisme considera que la crisi actual de lespai és producte de la divisió entre partits. Per això apel·len a la unitat estratègica com a punt inicial per recosir l'espai i revertir la pèrdua de confiança a les urnes. Junts aspira a ser el paraigua sota el qual es produeixi la reunificació de l'independentisme, mentre ERC segueix dubtant entre fer president Illa o aglutinar-se en una llista unitària amb Puigdemont.
El PSC també reivindica el Front Popular
Però no només el processisme, també el PSC reivindica la victòria del Front Popular francès i el posa com a exemple per a la investidura. Salvador Illa ha tornat a apel·lar a la formació d'un govern progressista a Catalunya, recorrent a l'exemple francès: “La unió dels progressistes ha aconseguit parar a la ultradreta, prenguem nota, ara més que mai toca defensar els nostres valors davant dels que no volen fer retrocedir".
També els Comuns han volgut felicitar el poble francès, argumentant que "és possible parar a l'extrema dreta". En una intervenció aquest matí, Joan Mena ha dit que “la manera de parar a l'extrema dreta és amb un projecte transformador de futur com ha fet el front popular francès”. Els Comuns fa setmanes que pressionen Esquerra perquè facilitin un govern tripartit a Catalunya.
La pilota és ara a la teulada d'Esquerra, que treu pit pels resultats a França per tapar la seva crisi interna. Mentrestant, les seves bases i la direcció debaten si fer president Illa o forçar unes noves eleccions. I en aquest cas, si ajuntar-se amb Puigdemont o jugar-s'ho tot a la carta de Junqueras.
Més notícies: