Una dona amb cabell curt i fosc, usant una jaqueta blava amb estampat floral i arracades blaves, està dreta en el que sembla ser una sala de reunions o un parlament, amb diverses persones desenfocades al fons.
POLÍTICA

Puja la tensió entre l'extrema esquerra i Aliança Catalana

Acudits contra la seva família, manifestacions a Ripoll i cordons sanitaris: més visibilitat per a Orriols

S'hi acumula la tensió entre grups de l'extrema esquerra catalana i Sílvia Orriols. Tots aquests grups, des de SPEC fins a la CUP i passant per Arran, han trobat a Aliança Catalana una manera de lluitar contra el “feixisme”. Però amb les seves caricatures i accions minoritàries el que aconsegueixen és precisament donar visibilitat a Orriols.

Aquesta és la gran paradoxa que hi ha amb Aliança Catalana i que Alejandro Fernández ja va assenyalar. Segons el líder del PPC, el que és intel·ligent per desactivar Orriols és enfrontar-la de cara al Parlament, com un actor polític més. Si no, l'arraconament polític i mediàtic porten a realçar la seva figura.

La marginació a Orriols

L'exemple més clar és el del cordó sanitari, que margina tant els votants d'Aliança Catalana com els seus dos representants. Això explica que les intervencions d'Orriols tinguin molt més recorregut mediàtic que la seva influència política real. L'últim exemple el vam veure a l'últim debat de política general del Parlament, en què Orriols va anar amb tot.

Sílvia Orriols parlant al faristol del Parlament amb micròfons en un entorn de fusta.

Paral·lel a tot això, els desafortunats episodis contra Orriols també han augmentat la seva popularitat. L'exemple més clar va ser el de l'humorista Joel Díaz, que va fer un groller joc de paraules amb el nom d'un fill d'Orriols. Un fet tan intranscendent com aquest va portar fins i tot el Govern a demanar explicacions al CAC.

Finalment, també cal destacar la manifestació que hi ha convocada per demà a Ripoll. L'han organitzat diversos grups de l'extrema esquerra per mostrar el suport al casal popular La Metxa, que té l'ordre municipal de tancar. Això s'ha interpretat com una batalla política que ha portat tots aquests grups a manifestar-se en una localitat a què mai no li havien parat atenció.

A Ripoll voten malament?

A més, en el cas de Ripoll passa que Orriols ha anat obtenint suports populars progressivament fins acabar aconseguint l'alcaldia. D'aquesta manera, els grups d'extrema esquerra no només visibilitzen Orriols, sinó que també fan la sensació d'esmenar les urnes. Això és una cosa que la mateixa Orriols ha remarcat una vegada i una altra per dotar-se de legitimitat democràtica.

Finalment, hi ha una altra diferència fonamental entre Aliança Catalana i aquests grups. I és que AC té un suport popular molt més transversal, que no es redueix a les minories molt ideologitzades, com és el cas de l'SPEC. En última instància, el que passa és que l'extrema esquerra paga el preu de la caricatura que han fet de l'adversari.

➡️ Política

Més notícies: