Primer pla del dau corporatiu a la teulada de TV3
POLÍTICA

Una denúncia dels treballadors torna a qüestionar el funcionament de TV3

Acusen la direcció per criteris arbitraris en el procés de contractació

La sospita torna a planificar-se sobre la direcció de TV3 per la suposada aplicació de criteris arbitraris en els processos de contractació de personal.

Els treballadors de la cadena pública, juntament amb la plantilla de Catalunya Ràdio, han fet arribar aquesta setmana una queixa al Síndic de Greuges per la contractació “arbitrària i gens transparent” de personal. Acusen la direcció de “inflar l'organigrama de forma artificial” per contractar nous càrrecs sense tenir en compte el perfil professional.

Muntatge fotogràfic amb el president Pere Aragonès amb l'edifici de TV3 de fons

Els comitès d'empresa lamenten que “en els darrers anys s'han incorporat amb contractes fixos una trentena de càrrecs fitxats externament mitjançant processos decidits per la direcció”. Procediment, alerten, que no té en compte els criteris objectius i professionals exigibles per als mitjans públics. Això perjudica la imatge de la corporació, qüestionada aquests darrers anys per la seva connivència amb el poder.

Els treballadors critiquen que aquests procediments afavoreixen la imatge dels mitjans de comunicació com una agència de col·locació per a professionals afins al govern.

Cal recordar que el govern anterior d'ERC va aprovar una inversió anual de 330 milions per a TV3 i Catalunya Ràdio fins al 2027. I que aquest període ha coincidit amb una deriva ideològica dels mitjans públics catalans cap als postulats d'ERC.

La denúncia dels treballadors

Els treballadors de la televisió i la ràdio pública a Catalunya fa temps que critiquen aquesta manera de funcionar que posa en dubte la seva tasca professional. La seva crítica se centra en la designació arbitrària d'alts càrrecs de la corporació, l'organisme de la qual s'hauria vist inflat de manera irregular i innecessària. Tot plegat, per tal d'assegurar que els mitjans públics segueixen una línia informativa afí als interessos del govern.

En un comunicat, adverteixen que "s'està inflant l'organigrama per incloure col·laboradors de les empreses anteriors dels nous directius". Uns càrrecs que s'haurien creat en sectors com el d'Innovació, Investigació i Estratègia Digital, el de Negoci i Màrqueting o el de Recursos Humans, entre d'altres.

A més, creuen que es podria estar vulnerant la legislació laboral en delegar a empreses externes els processos de lliure designació.

"Els concursos de selecció per a alts comandaments contracten que han de passar la gent de conveni per formar part de llistes d'espera per a contractes fixos, contractació temporal o promoció interna", es queixen. En aquest cas, els criteris són molts més exigents i el procediment es pot allargar durant mesos o fins i tot anys.

Plou sobre mullat

No és la primera vegada que els treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio denuncien irregularitats als processos de contractació de l'ens públic. Sense anar més lluny, E-Notícies va revelar el malestar a la plantilla per l'aplicació de criteris ideològics a la selecció de personal . També han denunciat recurrentment les ingerències d'ERC i el perjudici que genera al prestigi dels professionals.

Tot això ha portat partits com Vox a demanar el tancament de TV3 i destinar els diners pressupostats a hospitals i serveis públics . També Aliança Catalana ha formulat diverses vegades la seva indignació contra la censura que apliquen els mitjans públics a partits com el seu.

El canvi de govern carrega ara la responsabilitat sobre el PSC, que haurà de decidir què fer amb TV3 i com revertir la situació. Tot i que cal recordar que el PSC va aprovar els pressupostos d'ERC que contemplaven l'augment pressupostari. A més, el PSC governa amb el suport d'ERC, i de moment la direcció de TV3 segueix trufada de càrrecs afins a ERC.

➡️ Política

Més notícies: