Dues persones amb auriculars estan en un estudi d'enregistrament, una sosté una ampolla i tots dos semblen estar conversant davant de micròfons.
POLÍTICA

El Govern demana mesures contra Joel Díaz per l'acudit sobre la filla de Sílvia Orriols

El PSC demana al Consell de l'Audiovisual que actuï contra l'humorista per incitar a l'odi

Manel Vidal i Joel Díaz van riure's dels fills de Sílvia Orriols al podcast La Sotana. Joel Díaz és qui va anar més lluny, fent un joc de paraules amb el verb “violar” i el nom de la filla menor d'edat d'Orriols, que es diu Violant. Això va suscitar una enorme reacció a les xarxes socials. El cas arriba ara a les instàncies més altes, perquè el Govern del PSC ha demanat al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) que prengui mesures contra l'humorista per incitar a l'odi.

Joel Díaz mira la càmera amb expressió neutral, fons groc.

La polèmica intervenció va tenir lloc en un podcast independent que s'emet a Youtube, però Joel Díaz també és col·laborador de TV3 i Catalunya Ràdio. Per això, el govern de Salvador Illa ha demanat que emprenguin mesures contra ell.

Ho ha fet mitjançant una carta del Secretari de Mitjans de Comunicació i Difusió al president del CAC, un òrgan independent que vetlla pel bon funcionament de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). El representant del Govern recorda que “La Sotana es beneficia de la projecció pública que té Joel Díaz a través dels mitjans públics”. I que “això comporta més responsabilitat en la difusió de continguts que siguin adequats i respectuosos amb els valors fonamentals que regeixen en la comunicació pública”.

El Govern demana al CAC que “revisi urgentment” la intervenció de Joel Díaz a l'esmentat podcast, on deia que “Violant fa gràcia perquè és un gerundi”. I a continuació afegia, “estan violant el Violant”. Un comentari que segons el representant del govern català “incita a l'odi i la discriminació” i “genera un clima de tensió innecessari”. Demana, en resum, que l'òrgan prengui “les mesures pertinents” contra l'humorista, a fi de “preservar el respecte pels valors democràtic als mitjans públics”.

Reaccions contra Joel Díaz

L'acudit de Joel Díaz va generar un gran enrenou a les xarxes socials. Sobretot de l'entorn d'Aliança Catalana, que va carregar durament contra l'humorista i va demanar la seva expulsió dels mitjans públics. Però també de sectors feministes i dones víctimes de violació que consideraven que amb la seva broma es banalitzava una cosa tan greu com les agressions sexuals a les dones. Davant l'allau de crítiques, Díaz es va excusar dient que no es referia a violar la filla de ningú i que va ser un “joc de paraula infantil, dolent i força vulgar”. A més, afegia que “com es veu al vídeo, pensava que era un nom de nen”. Per a molts, excuses barates que no justifiquen la relliscada i que podrien acabar tenint conseqüències per a l'humorista.

PSC i Joel Díaz, comptes pendents

No és la primera vegada que a Joel Díaz i Manel Vidal se'ls en va la mà amb l'humor àcid. De fet, la reacció del Govern també té a veure amb els comptes pendents del PSC amb aquests dos humoristes. Els fets es remunten al gener del 2023, quan Manel Vidal, col·laborador del programa Zona Franca que presentava Joel Díaz, va fer una broma trucant nazis als votants del PSC.

La direcció de TV3 va acomiadar de manera fulminant Manel Vidal després de considerar que l'acudit era una “provocació intolerable”. Joel Díaz es va solidaritzar amb el seu col·laborador i amic, i va presentar la seva renúncia com a presentador del programa, que va acabar sortint d‟antena. Ara Manel Vidal li torna el gest criticant públicament el posicionament del PSC amb la polèmica de l'acudit sobre la filla d'Orriols. “Que quedi molt clar per a qui treballa Aliança Catalana ia qui beneficien les campanyes. Que després tot són plors”, ha publicat al compte de X.

Els mitjans públics i subvencionats van passar per alt l'incident, mentre que Joel Díaz va rebre el suport de sectors afins a la CUP. Ara també rep missatges d'alè que anomenen Aliança Catalana "els ximples útils de l'espanyolisme, del PSC i de La Razón".

➡️ Política

Més notícies: