Pla mitjà de Carles Puigdemont amb cara de circumstàncies saludant amb el braç dret aixecat
POLÍTICA

Puigdemont assegura que tornarà per a la investidura malgrat el risc de ser detingut

L'expresident té la seguretat que les mesures cautelars que hi ha contra ell cauran en algun moment

Amb la victòria a la Mesa del Parlament, l'expresident Puigdemont té més a prop fer realitat la seva promesa de tornar a Catalunya per al debat d'investidura. El dubte era si s'arriscaria a ser detingut. I segons ha explicat Josep Rius al Cafè d'Idees, aquest és el “compromís” de Puigdemont, que tornarà “sigui quina sigui la circumstància”.

És moment, doncs, de postures fermes. Ahir, Salvador Illa va dir al mateix programa que en cap cas votarà una investidura de Puigdemont. Tenim sobre la taula aleshores dues promeses incompatibles entre si i que no resolen la governabilitat de Catalunya.

És possible que Puigdemont torni aquest mes

L'encarregat de transmetre el missatge ha estat un altre incondicional de Puigdemont com Josep Rius. En una entrevista per a la periodista Gemma Nierga, Rius ha assegurat que la tornada de l'expresident és un fet. “El compromís és ferm”, ha dit:

En cas que el ja president del Parlament, Josep Rull, posi Puigdemont com a primer a la llista, el proper 25 de juny podríem viure la situació de la policia detenint Puigdemont. Perquè, encara que la llei d'amnistia estigui aprovada i plasmada al BOE, la carrera d'obstacles judicials no ha fet més que començar.

Puigdemont podrà ser detingut, però només temporalment

Ahir mateix explicàvem que la partida de pòquer en versió judicial acaba de començar. De fet, el jutge Pablo Llarena ja ha avisat la policia que l'ordre de detenció que pesa sobre l'expresident és vigent durant dos mesos.

Els tempos, doncs, quadren amb la tornada de Puigdemont i la possibilitat que sigui detingut cautelarment. Però en la mesura que sí o sí s'hauran d'anul·lar aquestes mesures cautelars, Puigdemont pot tenir la seguretat que en algun moment acabarà en llibertat. Així, per exemple, avui s'expressava el seu advocat, Gonzalo Boye, en declaracions a RAC1:

A curt termini, doncs, la situació sembla clara. A llarg termini, en canvi, la situació és més incerta. Un cop aprovada la llei d'amnistia, els jutges tenen dos mesos de termini per aplicar-la i, si ho consideren oportú, presentar recursos a diferents instàncies judicials que van des del Tribunal Constitucional fins als tribunals europeus. I això es pot estendre fins a un any i mig. És a dir, que encara queden 18 mesos d'incògnites estructurals dins de la política catalana.

➡️ Política

Més notícies: