Montaje con un plano medio de Carles Puigdemont con la mano derecha en la frente y Pablo Llarena
POLÍTICA

El jutge Llarena avisa Puigdemont: encara pot ser detingut malgrat l'amnistia

El magistrat del Tribunal Suprem dona un termini de 5 dies a les parts perquè donin la seva opinió sobre l'amnistia

La partida judicial respecte de la llei de l'amnistia ja ha començat. Amb la publicació aquest matí de la llei al BOE, són ara els jutges els que entren en joc respecte a la normativa que permetrà el perdó als líders processistes. En aquest article us expliquem quins són ara els passos que pot seguir la justícia després de la publicació al BOE d'aquesta llei.

En cas que afecta Carles Puigdemont, el jutge Pablo Llarena ja s'ha pronunciat. El magistrat del Tribunal Suprem ha donat un termini de 5 dies a totes les parts implicades perquè donin la seva opinió sobre si l'amnistia s'ha d'aplicar o no.

Després d'aquest període, Llarena tindrà termini fins a l'11 d'agost per determinar si Carles Puigdemont es pot beneficiar o no de la llei. Entre les opcions que té sobre la taula hi ha la de presentar dubtes al Tribunal Constitucional (TC) i/o al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Això podria allargar fins als sis mesos (en el cas del TC) o fins i tot un any i mig (en el cas de TJUE) l'aplicació de l'amnistia al líder de Junts.

Pla mitjà del jutge Pablo Llarena, de perfil, parlant des d'un faristol

El que no s'allargaran són les mesures cautelars que pesen sobre Carles Puigdemont, és a dir, les ordres de detenció. La llei d'amnistia deixa clar que, encara que es presentin dubtes al TC o al TJUE, aquestes mesures cautelars han de caure en el termini de dos mesos des de la publicació de la llei al BOE.

Tot i això, el jutge Llarena ja ha deixat clar als Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat que les ordres de detenció que pesen sobre Carles Puigdemont segueixen vigents fins que no prengui una decisió dins d'aquests dos mesos que té de marge. Aquestes mesures cautelars també pesen (i segueixen vigents) sobre altres líders processistes com Toni Comín, Lluis Puig i Marta Rovira, tots ells fugats a Bèlgica i Suïssa.

El cas que jutja el magistrat Llarena no és l'únic que ha iniciat el procediment de demanar a les parts implicades si ha d'amnistiar els encausats o acusats. Les causes en les quals estan involucrats Quim Torra, Artur Mas, Irene Rigau o Joana Ortega, entre d'altres, ja es troben en el mateix escenari que les de Puigdemont, Comín, Puig i Rovira.

En els propers dos mesos, doncs, seguiran els moviments per veure si tots els implicats són finalment amnistiats o si, per contra, el plantejament de dubtes al TC i/o al TJUE allarguen encara més el procediment del perdó impulsat per Pedro Sánchez als líders processistes.

➡️ Política

Més notícies: