Muntatge de Salvador Illa amb una imatge de fons del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Una nova enquesta dibuixa el caos a Catalunya si hi ha repetició electoral

Salvador Illa arrasaria, però podria no governar, Sílvia Orriols pujaria i Alvise podria entrar al Parlament

La incertesa en la política catalana és alta, però de repetir-se les eleccions seria encara major. Segons el darrer sondeig publicat, una repetició electoral dibuixaria un panorama intractable i el bloqueig polític no faria més que aguditzar-se.

Segons el sondeig de NC Report per a La Razón, a excepció del PSC, les esquerres catalanes s'enfonsarien i el tripartit tindria difícil sumar. A més, el Parlament no seria impermeable a la dinàmica de les europees. La dreta identitària d'Aliança Catalana pujaria en vots – tindria més que la CUP, per exemple – i la formació d'Alvise Pérez, Se Acabó la Fiesta, podria entrar amb dos escons.

Sondeig sobre una repetició electoral a Catalunya




Partit

Resultat

PSC

44-45

Junts

34-35

ERC

17-18

PP

15-16

Vox

10-11

Comuns

5

CUP

4

Aliança Catalana

2-3

SALF

0-2

Font: sondeig de NC Report per a La Razón

El PSC torna a créixer a costa d'ERC

Als votants sembla que no els ha convençut l'acostament d'ERC al processisme votant Josep Rull com a president del Parlament. Si es repetiren les eleccions, els republicans abundarien en el seu daltabaix electoral i podrien baixar fins als 17-18 escons. Cosa que seria en benefici del PSC, que captaria de manera íntegra aquesta fugida de vots.

El líder del PSC i candidat del partit a la Presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ofereix una roda de premsa durant el seguiment de la jornada electoral d'eleccions autonòmiques de Catalunya, a la seu del PSC, a 12 de maig de 2024, a Barcelona, Catalunya (Espanya)

Els socialistes de Salvador Illa pujarien des dels 42 diputats que ara en tenen fins als 44 o 45. Es tracta, doncs, d'un transvasament de vots gairebé perfecte. Ara bé, la caiguda simultània d'ERC i dels Comuns podria fer que aquesta victòria sense matisos de Salvador Illa fos impotent. Només a l'escenari de les forquilles més altes podria ser viable un tripartit.

Estabilitat a les dretes

Tot i que les diferències ideològiques són importants, els resultats electorals ofereixen un panorama molt similar per a Junts, PP i Vox.

Amb una abstenció pràcticament idèntica, una repetició electoral clavaria Junts en el seu actual resultat de 34/35 diputats. Això assenyala que el partit de Carles Puigdemont ha tocat terra i que el transvasament de vots ni el beneficia ni el perjudica. Després de perdre 500.000 vots a les europees, es pot concloure que el nacionalisme en la seva versió convergent ha esgotat el marge de maniobra. Com a màxim, Junts seria el líder indiscutit dins un espai processista que no sumaria en cap cas.

Pla mitjà de Carles Puigdemont amb un mig somriure aplaudint

A la dreta constitucionalista la situació és molt semblant. Tant Vox com el PP es mouen en una forquilla d'un diputat amunt o avall: 15-16 per al PP i 10-11 per a Vox. Els transvasaments de vot entre les dues formacions no són gaire destacats i s'anul·len entre si. Novament, això permet concloure que, després de la desaparició de Ciutadans, les dretes unionistes a Catalunya tenen els seus electorats dividits i força impermeables.

Novetats: Orriols creix i Alvise podria entrar

A l'apartat de les sorpreses en destaquen dues. En primer lloc, la formació de Sílvia Orriols, Aliança Catalana, en milloraria els resultats. Amb un petit augment del 0,3% en vots i arribant fins al 4,1%, Sílvia Orriols podria pujar un escó i arribar fins a tres. Tot i que no es tradueixi en més escons, AC tindria més percentatge de vot que la CUP.

En segon lloc, destaca el fet que la formació d'Alvise Pérez, Se Acabó la Fiesta, podria entrar al Parlament amb un 2,4% de vots i una forquilla de 0-2 escons. Això significa que a Catalunya també hi ha coàguls de desafecció política que Alvise recull de manera íntegra a costa de Vox, que li pren fins a 27.000 vots. Coincideix amb els 30.000 vots que Vox va obtenir de més a les últimes eleccions autonòmiques.

Pla mitjà d'Alvise Pérez somrient i alçant un puny amb un fons ple de logos del seu partit S'ha acabat La Festa

L'esquerra 'woke' cap avall

Una de les raons perquè el tripartit no sumi malgrat el creixement del PSC és que els Comuns s'enfonsin. Després del pitjor resultat de la seva història a Catalunya i de perdre al voltant de 180.000 vots a les europees, de repetir-se les eleccions els Comuns perdrien un escó i es quedarien en cinc. Sumat al segon daltabaix d'ERC, aquesta caiguda de l'esquerra 'woke' complicaria encara més un tripartit.

Per part seva, la CUP perdria algunes dècimes en percentatge de vot, però no es traduiria en pèrdua d'escons. Els antisistema es quedarien amb els quatre escons que ara tenen.

➡️ Política

Més notícies: