Pla mitjà de Salvador Illa en un faristol amb cara d'enfadat i trist
POLÍTICA

Salvador Illa repta Junts després de perdre la presidència del Parlament

El líder dels socialistes catalans s'ha mostrat força irat amb el que va passar ahir al Parlament

Veure enfadat Salvador Illa no és una imatge habitual. Tot i que la veritat és que l'enuig és general dins del PSC. Ahir, ERC els va donar l'esquena i van recolzar Junts perquè Josep Rull es fes amb el control de la Mesa. Sembla que socialistes i republicans tenien les negociacions força tancades i això ha caigut molt malament el PSC.

Poques hores després de conèixer-se aquesta novetat, Salvador Illa donava una entrevista a Gemma Nierga al Cafè d'Idees. Des d'allà ha llançat diversos dards al processisme i en particular Junts. De passada, ha reptat Puigdemont a aclarir si de debò contempla o no una moció de censura Pedro Sánchez. “Seria ben curiós”, ha dit.

“S'enganyen”

Si no és una estratègia negociadora d'ERC per adquirir força de cara a les negociacions amb el PSC, tots els analistes assenyalen que l'elecció de la nova Mesa acosta la possibilitat d'una repetició electoral.

Si no les eleccions, el que sí que apropa és un primer intent d'investidura per a Puigdemont. Amb Josep Rull com a president, la Mesa podrà posar Puigdemont com a primer candidat. Però tot això és sobre plànols perquè els números han de donar. I això és el que Salvador Illa no veu clar.

“S'enganyen fent números”, ha dit Illa a Gemma Nierga. "És perdre el temps", ha conclòs amb referència a un debat d'investidura de Puigdemont. Amb aquestes paraules, sembla clar que Illa no té la intenció d'abstenir-se en una eventual majoria indepe que fes president Puigdemont.

Sobre la investidura de Puigdemont com a president, sempre ha planejat a l'ambient el mateix dubte: que Junts pot fer caure Pedro Sánchez a Madrid. Sobre això, Illa també sembla estar segur de la situació i diu que no li fa “cap” por aquesta possibilitat.

Moció de censura a Pedro Sánchez?

Així mateix, Illa ha aprofitat el daltabaix processista a les eleccions europees per recordar que Junts ha perdut 500.000 vots. “Pensem una mica què ha passat aquí”, ha deixat caure:

Finalment, Illa ha reptat Junts a aclarir si van o no de fanal amb una possible moció de censura a Sánchez. Alguna cosa per al que necessitarien el PP i Vox. “Mare de Déu...”, ha dit Illa sobre aquesta possibilitat.

Tot i que la veritat és que és una possibilitat que porta pul·lulant en l'ambient des de fa mesos i que fins i tot Puigdemont va filtrar la premsa en plenes negociacions amb el PSOE. Així mateix, Feijóo ja ha tingut més d'un problema d'un problema de comunicació perquè no tancava del tot la porta a aquesta possibilitat. El que és segur és que la política catalana i espanyola és a prova de sorpreses.

➡️ Política

Més notícies: