Muntatge amb fotos de personatges
POLÍTICA

Pedro Sánchez treu els colors a Gabriel Rufián amb els pactes a Catalunya

El president del Govern ha estès la mà a la formació d'un govern progressista

La sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats aquest matí ha tingut un moment estel·lar amb el cara a cara entre Gabriel Rufián i Pedro Sánchez. El líder d'ERC al Congrés ha advertit Pedro Sánchez sobre el risc d'una possible moció de censura del PP i de Vox amb el suport de Junts. Per això li ha demanat una entesa entre les forces progressistes i l'impuls de mesures socials i de regeneració democràtica.

“De moment no cola que la dreta espanyola pacti alhora amb la ultradreta i amb la dreta catalana, però algun dia colarà. De moment no cola que Feijóo pacti amb Puigdemont per fer-lo fora per pactar amb Puigdemont, però algun dia colarà. De moment no cola que si alguns pactem amb el PSOE som uns traïdors, però si ells pacten amb el PP són uns estadistes, però algun dia colarà”, ha dit Rufián.

Sánchez ha aprofitat el seu moment de rèplica per treure els colors a Rufián. El president del Govern li ha retret que "després de la votació de la Mesa del Parlament, fent president Junts, és contradictori amb la seva voluntat d'enteniment". Tot i així, ha tingut la mà als republicans per continuar avançant en polítiques socials, i ha anunciat un paquet de mesures urgents.

L'anunci de Pedro Sánchez

Pedro Sánchez ha posat en valor els sis anys d'entesa entre el PSOE, Sumar i ERC per “l'avenç en drets socials”. En aquest sentit, ha dit que “tant de bo ens puguem entendre a Catalunya per formar un govern transversal on el progrés i la convivència primin sobre altres qüestions”. A continuació, ha anunciat que presentarà un paquet de qualitat democràtica abans que s'acabi l'estiu.

El president del Govern no ha detallat en què consistirà aquest paquet, però la rèplica venia a col·lació del repte que ha plantejat Rufián. El d'ERC li ha proposat impulsar mesures com ara reformar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) sense el PP o pujar les multes per difamació fins a 150.000 euros per “actuar contra el fang”. També “vetar en contractació pública empreses que hagin col·laborat a la màquina del fang”, ha proposat Gabriel Rufián.

Els pactes a Catalunya

Al rerefons d'aquestes intervencions hi ha la política de pactes per a la formació de govern a Catalunya. ERC té a les mans afavorir un govern del PSC o forçar una repetició electoral. De moment, a la sessió constitutiva del Parlament, aquest dilluns, els republicans van pactar amb les forces independentistes per donar la presidència del parlament català a Josep Rull, de Junts.

Això fa preveure la designació de Carles Puigdemont com a candidat a la formació de govern a Catalunya, malgrat no tenir prou majoria. Però això no lliga les mans a ERC perquè, un cop fracassat l'intent de Puigdemont, pugui donar suport a la investidura de Salvador Illa. I aquí hi pot haver la clau de la maniobra d'ERC, que tornaria a recuperar la seva posició de soci preferent amb el PSOE i reforçaria l'estratègia d'Oriol Junqueras i Gabriel Rufián.

➡️ Política

Més notícies: