Imatge d?un agent dels Mossos d?Esquadra al desallotjament d?un edifici a Barcelona

POLÍTICA

El problema de la inseguretat entra en campanya a Catalunya: això defensa cada partit

L'augment de la delinqüència a Catalunya obliga els partits a proposar diverses mesures per frenar aquesta tendència

Catalunya fa uns anys que pateix un augment destacat de la inseguretat als seus carrers. Per exemple, els delictes com les violacions, els robatoris amb violència, els homicidis o les lesions per baralla tumultuària registren les pitjors dades dels darrers anys.

Per aquest motiu, no és estrany que el debat sobre la inseguretat hagi impactat de ple a la campanya electoral catalana. Gairebé tots els partits s'han pronunciat obertament pel que fa a aquesta qüestió.

I mentre les esquerres, exceptuant el PSC, aposten per un model bonista, la resta de formacions vol endurir les penes i càstigs, a més d'augmentar la presència policial als carrers.

Això sí, cal tenir en compte que, malgrat que moltes de les competències policials a Catalunya depenen de la Generalitat, tot allò relatiu al Codi Penal depèn del Congrés, per la qual cosa algunes de les idees que porten diversos partits al seu programa s'haurien de decidir a Madrid.

PSC: Més Mossos i un pla contra l'okupació

Salvador Illa va exposar fa uns dies els quatre punts més destacats en matèria de seguretat que vol impulsar el PSC en cas d'aconseguir governar. La més destacada és l'augment de la plantilla dels Mossos d'Esquadra, prometent que cada any hi haurà 570 nous agents als carrers de Catalunya.

Les altres tres propostes destacades dels socialistes és la creació d'una unitat especialitzada dels Mossos per combatre l'okupació, augmentar la presència d'agents en zones conflictives on hi ha més multireincidència i també crear una Comissaria General de la Dona per lluitar contra els delictes de violència sexual.

ERC: El bonisme fet programa electoral

En qüestions de seguretat i justícia, Esquerra proposa mesures com “feminitzar el cos de Mossos d'Esquadra” (és a dir, seguir aplicant quotes per sexe, encara que això impliqui que homes amb millors notes es quedin sense plaça), “formar policies amb perspectiva de gènere i LGBTI+” o promoure les mediacions, una pràctica molt criticada al seu dia quan es van denunciar un cas en què el Govern va proposar un berenar entre una víctima i uns lladres marroquins perquè la víctima retirés la denúncia.

Joan Ignasi Elena, durant una sessió al Parlament

A banda d'això, ERC també proposa crear una "comissaria virtual dels Mossos d'Esquadra", augmentar el nombre d'agents de Mossos fins als 22.000 el 2030 (ara n'hi ha uns 18.600), construir més comissaries o millorar l'equipament dels Mossos. També figura al seu programa unificar el cos de Mossos i les policies locals en un “cos integral de Policia de Catalunya” o demanar la derogació de la coneguda com a Llei Mordassa o el traspàs de més competències de seguretat a l'estat.

Junts: una barreja de bonisme i mà dura

El partit de Carles Puigdemont assegura que promourà la modificació del Codi Penal per frenar la reincidència (encara que no parlin d'expulsar multireincidents malgrat el que demanen diversos alcaldes). També volen canvis per lluitar contra l'okupació, com ara mesures que permetin el desallotjament en 48 hores.

A més, demanen també l'eliminació de la presó permanent revisable o la potenciació de les mediacions, sobretot en els casos d'okupació. Com ERC, també volen crear una oficina virtual dels Mossos, més presència de dones als cossos policials o construir noves comissaries.

Vox posa el focus en els immigrants

El partit d'Ignacio Garriga s'agafa a les dades per focalitzar el problema de la inseguretat en la immigració. Actualment, la meitat de la població reclusa a Catalunya és estrangera i també ho són una majoria dels detinguts. Per aquest motiu, Vox proposa “expulsar immigrants il·legals”, però també “els legals que cometin delictes i els multireincidents”.

Pla mitjà d'Ignacio Garriga de perfil, mentre parla en un faristol amb el braç esquerre estès cap endavant

La CUP, sense propostes

A l'hora d'escriure aquest article, la CUP encara no ha fet públic el seu programa electoral, per la qual cosa es desconeixen les seves propostes sobre seguretat. Això sí, al llarg de la darrera legislatura han posat el focus en les desigualtats com a únic ítem que explica la delinqüència i per això promouen la Renda Bàsica Universal. És a dir, que tota la població rebi una ajuda econòmica per part de la Generalitat.

Comuns: seguretat amb perspectiva de gènere

Els Comuns proposen el desplegament de Mossos en municipis que no tenen policia local i també el traspàs de competències de seguretat (encara que sense especificar quines). A més, també posen damunt la taula altres propostes típiques dels partits d'esquerres com "impulsar un pla de formació en perspectiva LGTBI+ als cossos de seguretat" o incrementar el nombre de dones als cossos policials.

Ciutadans aposta per l'expulsió dels multireincidents

En una entrevista a E-Notícies, el candidat del partit, Carlos Carrizosa, va deixar clar que la seva formació aposta per l'expulsió dels multireincidents perquè “la llei ja ho preveu”. A més, proposen altres mesures com ampliar “les presons provisionals” i també “un suport més gran a la policia”.

Partit Popular: 5 mesures concretes

El Partit Popular va presentar el pla per frenar la delinqüència a Catalunya. D'una banda, promoure l'expulsió dels multireincidents estrangers, ja que “no són benvinguts els que vénen al nostre país només a delinquir”.

Les altres quatre mesures són l'increment del pressupost per a la policia i un augment del nombre d'agents dels Mossos d'Esquadra, la permanència de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a Catalunya, la creació d'una oficina antiokupació i l'expulsió d'okupes en tan sols 24 hores.

Aliança Catalana: Més recursos i penes més dures

El partit de Sílvia Orriols proposa diverses mesures pel que fa a la inseguretat. Més enllà d'augmentar els recursos als Mossos, ampliar la plantilla de la policia catalana fins als 20.000 efectius i una formació contínua per als agents, també aposten per més mesures de vigilància o la creació d'unitats especialitzades.

Això sí, les mesures estrella d'Aliança Catalana són la modificació del Codi Penal per poder expulsar okupes en 48 hores, imposar penes de presó d'un a tres anys per a qui hagi estat condemnat abans per tres delictes de furt, més sancions dissuasòries per als okupes o l'expulsió dels immigrants que delinqueixin. A més, també volen crear diversos jutjats especials dedicats a fer judicis ràpids per reduir la multireincidència.

➡️ Política

Més notícies: