Mossos d'Esquandra graduant-se

POLÍTICA

Les quotes per feminitzar Mossos deixen sense plaça desenes d'homes amb millor nota

A l'última oposició a sergent de Mossos, 84 homes s'han quedat fora malgrat tenir millor nota que les seves companyes

Com tantes altres instàncies, els Mossos d'Esquadra estan immersos en un procés de paritat de gènere. Això, en certes àrees, es tradueix en proves d'accés diferents. Si no directament en places reservades, el que es coneix com a "quotes".

Segons les dades oficials que ofereix el periodista Aleix Mercader, aquesta discriminació positiva ha fet que, a l'última oposició de Mossos per ascendir a sergent, s'hagin quedat fora 84 homes. I el cas que aquests agents tenen millor nota que les seves companyes dones. En termes agregats, el 50% de dones passa les proves davant del 29% dels homes.

Les quotes a la policia

“Com és sabut, Interior s'ha embarcat en una feminització de la policia que afecta tots els escalafons”, així comença Mercader el seu fil de X. Això és ben conegut per tothom. Per promocionar la igualtat entre sexes, d'un temps ençà l'administració pública posa barems d'accés diferents en funció del gènere. Cosa que, de vegades, planteja debats i polèmiques.

La darrera promoció per ascendir a sergent dels Mossos d'Esquadra és un exemple. En aquest cas, el Departament d'Interior havia reservat 43 places per a dones. D'entre elles, la que ha obtingut la nota més alta ha tret un 83,89. I la nota més baixa ha estat un 62,27.

Tuit Aleix Mercader sobre les oposicions a sergent de Mossos

El debat de les quotes

Per part seva, a les “places no reservades” - és a dir, homes - s'han presentat 432 candidats, amb 127 que van passar el tall i dels quals 84 tenen una nota superior a un 62,27. És a dir, que hi ha 84 homes que s'han quedat fora i que tenen més nota que la mínima entre les dones. "En resum: el Govern deixa fora de l'ascens 84 homes", conclou Mercader.

Segona part del fil d'Aleix Mercader sobre les oposicions a sergent de Mossos d'Esquadra

Amb 81 dones aspirants i 432 homes aspirants, aquesta situació llança un 50% d'èxit entre les dones enfront d'un 29% entre els homes. Al marge que les diferències també existents en les proves físiques aixequen polèmica dins del cos. Els agents accepten les diferències de barems, però ocorre que aquestes diferències ja les comencen a considerar una mica excessives.

En conclusió, "Es tracta d'una oposició que comença a ser dura i hi ha malestar al cos", explica Mercader. Aquesta situació revifa el debat ja referit sobre la paritat i les quotes. En concret, torna a posar sobre la taula la pregunta de si les quotes són convenients o no.