Muntatge amb captura de Twitter

POLÍTICA

Crítiques als Mossos per com han anunciat la detenció d'una banda llatina

Fins ara, la policia catalana s'ha negat a reconèixer l'existència de bandes sud-americanes a Catalunya


Els Mossos d'Esquadra han desarticulat a Barcelona i l'Hospitalet una banda llatina dedicada al tràfic de drogues, robatoris, lesions, tinença d'armes i estafes bancàries. Un reeixit operatiu, que no obstant ha quedat entelat per la manera com la policia autonòmica catalana ha comunicat el succés. Segons es llegeix al tuit, han desarticulat una organització criminal violenta “d'inspiració grupal llatina”.

L'ús d'aquest eufemisme ha causat indignació a Twitter, on asseguren que ja no saben com blanquejar la realitat, dirigint-se al cos de Mossos d'Esquadra. Molts s'ho fan riure, i pregunten si els detinguts són d'una associació cultural que analitzen la literatura clàssica en llatí. Suggereixen a la policia que anomeni “a les coses pel seu nom”, és a dir, que els detinguts són uns “delinqüents”, i no llatins sinó “hispanoamericans”.

El conflicte de fons és la correcció política que intenten aplicar els diferents organismes públics, des dels mitjans de comunicació fins a les forces de seguretat de l‟estat. Els crítics amb aquesta forma d'expressar-se recorden que qui governa ara és ERC, partit inspirador del bonisme que impedeix cridar les coses pel nom. I el resultat del qual és aquesta manera d'expressar-se per evitar caure en etiquetes com el racisme.

Interior negava que hi hagués bandes llatines a Catalunya

L'operació contra les bandes llatines a Catalunya ha estat duta a terme pels Mossos i la Guàrdia Civil. Els detinguts es dedicaven bàsicament als robatoris violents i al tràfic de drogues, i la majoria són joves de nacionalitat dominicana. La policia investiga ara si l'activitat d'aquests delinqüents està relacionada amb la implantació de noves bandes llatines a Catalunya, tal com se sospita.

La poca edat dels detinguts fa sospitar que la seva intenció era assajar el modus operandi d'aquestes bandes per, a poc a poc, anar estenent-ne la influència. Fa tot just uns dies, la Guàrdia Civil va desarticular una facció catalana dels Latin Kings que operava a Reus, Rubí, Granollers i l'Hospitalet. Això desmunta el relat d'Interior segons el qual a Catalunya no hi havia bandes llatines, cosa que explica probablement l'eufemisme utilitzat per la policia catalana per blanquejar la realitat.

➡️ Política

Més notícies: