Primer pla d'Alejandro Fernández del PP català
POLÍTICA

El PP català avisa a la resta de partits si els pactes els impedeixen estar a la Mesa

La primera partida de la legislatura serà conquerir la Mesa i els populars avisen que els toca tenir representació

Poc després del seu èxit electoral a les eleccions autonòmiques, el PPC d'Alejandro Fernández va avisar que tenien dret a tenir presència a la Mesa del Parlament. No és una qüestió menor. Fa nou anys que el PP català no té representació a la Mesa, un òrgan fonamental a la maquinària política.

Ara, l'expresident de Societat Civil Catalana i membre de les llistes populars per a les europees, Fernando Sánchez Costa, ha declarat que considerarien com un “acte d'hostilitat” quedar fora de la Mesa. "Segons tots els sistemes de proporcionalitat", ha explicat en una entrevista a EFE, al PPC li correspon algun seient.

Plànol mitjà d'Alejandro Fernández de perfil, parlant des del faristol del Parlament de Catalunya amb un vestit marró

La important peça de la Taula

La primera data important de la nova legislatura és la del pròxim dilluns, 10 de juny. A més de ser el dia immediatament posterior a les europees, el dilluns el Parlament triarà la conformació de la Mesa. Presidència, vicepresidència i secretaries: set seients en total.

Com expliquem avui a E-Notícies, els partits ja maniobren per repartir-se la Mesa. La discreció és màxima per no obstaculitzar la campanya de les europees i el més probable és que coneguem el resultat de les negociacions el mateix dilluns. Paradoxalment, el gran perdedor de les eleccions, ERC, tindrà un paper determinant en aquestes negociacions.

L'expresident de la Generalitat de Catalunya i candidat de Junts a les eleccions catalanes, Carles Puigdemont, intervé durant un acte de campanya, a Jean Carrère Space, a 1 de maig de 2024, a Argelès (França)

Tot i haver perdut 13 diputats, ERC podrien quedar-se amb la presidència. Cosa que Puigdemont desitja perquè li permetria presentar-se a la investidura abans que Salvador Illa. En aquest sentit, el processisme de la CUP i Junts intenta donar a llum una Mesa indepe. I a ERC ja li va bé perquè podrà contemplar des de les altures si Puigdemont compleix la promesa d'una volta heroica a Catalunya o no.

El PPC ja sospita

Amb l'experiència que tenen amb la lògica política del processisme, el PP ja avança que aquestes maniobres entre perdedors no farien justícia al nou Parlament. "Seria inconcebible, fins i tot una declaració d'hostilitat, que el PP no tingués cap lloc a la Mesa del Parlament", va dir Sánchez Costa remarcant el quart lloc que ha obtingut el PP.

Certament, la presència del PP a la Mesa no seria del gust del processisme i, més en particular, de Puigdemont. Com s'esperaria, els populars no facilitarien les maniobres que Junts i ERC han protagonitzat des de la Mesa les últimes legislatures per facilitar, per exemple, el vot telemàtic a diputats fugats.

Pel que fa al vot telemàtic, cal destacar que ahir coneixíem que el Tribunal Constitucional prohibia la disposició “transitòria” del Parlament que havia permès votar l'exconseller Lluís Puig. Cosa que podria complicar encara més les jugades de Carles Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: