Pla mitjà de Marta Roviera amb Oriol Junqueras
POLÍTICA

El pla d'ERC per deixar en evidència Carles Puigdemont

Continuen avançant sigil·losament les negociacions per a la constitució de la Mesa del Parlament

Dilluns que ve es constituirà la Mesa del Parlament i les negociacions entre els partits continuen avançant. Ho fan sigil·losament per no entorpir la campanya per a les eleccions europees. I, segurament, no es coneixeran els acords fins dilluns al matí. Però les converses hi són.

Al centre de les mateixes hi ha Esquerra, que malgrat la patacada electoral del 12 de maig passat, té a les seves mans la possibilitat de decantar la primera gran votació de la legislatura a Catalunya. Si tothom vota el seu propi candidat, serà el PSC qui aconsegueixi presidir la Mesa. Tot i això, el joc de pactes fa que l'escenari sigui incert. Tant, que tot i ser la força política més castigada el 12-M, els republicans podrien aconseguir aquest desitjat càrrec.

ERC ja escolta ofertes del PSC i de Junts. Els juntaires volen que Carles Puigdemont sigui el primer candidat a sotmetre's a la primera sessió d'investidura prevista per al 25 de juny. I, per això, necessiten “controlar” aquest òrgan, ja que és el president del Parlament qui proposa els candidats per a la investidura. Així doncs, poden oferir un pacte a ERC perquè els republicans presideixin el Parlament a canvi que proposin Puigdemont com a primer aspirant per a la investidura.

Pla general del Parlament de Catalunya amb els diputats votant una moció

Cada cop hi ha més veus dins d'Esquerra que veuen bé aquesta opció. D'una banda, els permetria assumir el segon càrrec institucional més important de Catalunya. I, de l'altra, podrien deixar en evidència Carles Puigdemont. Els republicans no tenen clar que l'expresident compleixi amb allò que va promès i que torni per a aquesta investidura, sobretot, tenint en compte que l'aplicació de l'amnistia encara no està del tot clara.

En qualsevol cas, encara que ho faci, Puigdemont difícilment serà proclamat president de la Generalitat. Perquè, per això, necessita una improbable abstenció del PSC, que ja ha dit per activa i per passiva que no pensen permetre que Junts torni a la Generalitat després d'haver-los superat clarament a les eleccions. Per tant, l'estratègia d'Esquerra passaria per permetre tots aquests esdeveniments i així evidenciar que el pla de Puigdemont no va enlloc.

Amb aquest escenari, ERC podria vendre públicament que han fet tot el possible perquè Puigdemont sigui president, esquivant així les ja habituals acusacions de traïdors per part de la bancada juntaire. I, de passada, això permetria abonar el terreny per acabar votant a favor de la investidura de Salvador Illa.

Primer pla de Carles Puigdemont amb la mà al front i cara de preocupació

D'aquesta manera, els republicans traurien rèdit del seu pacte amb Junts per a la Mesa (quedant-se amb la presidència de la mateixa) i del pacte per a la investidura del PSC (que passaria per millorar finançament, traspàs de competències i alguna contrapartida més que els socialistes poguessin assumir fàcilment -és a dir, descartant el referèndum-).

Tot i que seran els militants d'ERC els que acabin validant -o no- el pla definitiu del partit, aquest escenari comença a agradar a les files republicanes. Guanyarien un bon càrrec, aconseguirien diverses contrapartides interessants per a ells a la investidura, podrien vendre un relat després de la seva derrota el 12-M, noquejarien Puigdemont i, el més important, evitarien una repetició electoral que seria desastrosa per als interessos del partit d'Oriol Junqueras. I és que els trackings interns dels partits auguren una altra caiguda dels republicans en el cas de tornar a les urnes.

➡️ Política

Més notícies: