Pla mitjà d'Alejandro Fernández parlant en un míting i fent un gest amb la mà esquerra cap endavant
POLÍTICA

El PP apunta a la Mesa del Parlament: 'Ens correspon'

El partit d'Alejandro Fernández reivindica que li toca tornar a ser present en aquest òrgan nou anys després

El Partit Popular encara assaboreix els bons resultats obtinguts diumenge passat a les eleccions catalanes. Els 15 escons aconseguits per la formació liderada per Alejandro Fernández els permet deixar enrere una dècada complicada a Catalunya, situant-se com la quarta força més votada del Parlament. I ara, ja s'ha marcat el següent objectiu: ser present a la Mesa de la cambra catalana.

L'últim cop que el PP català va tenir presència en aquest òrgan va ser fa nou anys. Va ser a la desena legislatura, iniciada el 2012, l'última vegada que un popular va ser membre de la Mesa del Parlament: Pere Calbó com a secretari segon. Ara, el Partit Popular torna a tenir opcions d'estar representat a l'òrgan rector del Parlament i Alejandro Fernández ja ha reivindicat que és una cosa que “ens correspon”.

Els membres de la Mesa es decideixen per votació dels diputats el dia de la sessió constitutiva de la nova legislatura, que serà gairebé segur el dia 10 de juny. És el dia màxim que permet el calendari, però les eleccions europees del 9 de juny fan que sigui complicat que se celebri abans.

Serà aquell dia quan es coneguin els primers pactes entre partits. La presidència de la Mesa, per exemple, es tria per majoria absoluta. I, en cas que ningú no obtingui aquesta majoria de vots, els parlamentaris tornen a votar entre els dos “finalistes” per decidir qui presideix la cambra. En el cas de les vicepresidències, es torna a fer una votació i els dos noms amb més vots es converteixen en vicepresident primer i segon, respectivament. En aquest mateix sistema es trien els quatre secretaris.

Per tant, si no hi ha tripijocs entre els partits, el més lògic seria (seguint els resultats del 12-M), que el PSC obtingués tres llocs a la Mesa, Junts dos, ERC un i el PP un. To i això, pot ser que entrin en joc els pactes entre diverses formacions i que algunes cedissin vots a d'altres per alterar aquesta configuració, que és la que es donaria si cadascú vota els seus candidats. Un escenari que no seria pas excepcional.

En la darrera legislatura, els pactes entre els partits processistes van permetre a la CUP entrar a la Mesa del Parlament malgrat tenir nou diputats, deixant fora Vox, que en tenia onze. Va ser el primer cordó sanitari que se li va fer al partit d'Ignacio Garriga. Ara, el proper 10 de juny, es podria repetir aquesta situació, però amb el PP com a principal afectat.

Plànol general des de la grada de darrere de l'hemicicle del Parlament de Catalunya amb Pere Aragonès parlant des del faristol

Si el PSC arriba a algun pacte amb els Comuns, una de les contrapartides a un suport dels de Jéssica Albiach a la investidura de Salvador Illa podria ser tenir presència a la Mesa del Parlament. I caldria veure si seria a costa d'un dels tres possibles representants socialistes o a costa del popular. Davant d'aquest eventual escenari, Alejandro Fernández ja ha deixat clares quines són les seves intencions i reivindicacions.

“Aclariment important per aclarir dubtes: al PP li correspon una plaça a la Mesa del Parlament pels vots obtinguts, no perquè Salvador Illa el Generós ens el concedeixi. El que sí que podria fer Illa és un cordó sanitari amb els separatistes contra el PP per treure'ns el que ens hem guanyat a les urnes. Veurem què fa”, escrivia al compte d'X el líder dels populars catalans. Fonts del partit consultades per E-Notícies asseguren que encara no han entaulat converses amb ningú, però que confien a poder obtenir aquest lloc a la Mesa.

Les properes setmanes es veurà per on van els trets de les negociacions, tant per formar govern com per a la presidència del Parlament. El que és clar, però, és que el PP està disposat a reivindicar la seva força a la cambra catalana perquè els resultats obtinguts diumenge passat es vegin reflectits a la Mesa de la propera legislatura.

➡️ Política

Més notícies: