Primer pla de Carles Puigdemont
POLÍTICA

Més problemes per a Carles Puigdemont: el TC declara la nul·litat del vot telemàtic

L'alt tribunal diu que no es van complir els 'supòsits' perquè Lluís Puig pogués votar telemàticament

El Tribunal Constitucional dona la raó al PSC i suspèn la decisió de la Mesa del Parlament que permetia el vot telemàtic per a l'exconseller Lluís Puig. De manera unànime, el TC ha acceptat el recurs d'empara dels socialistes catalans, que demanaven declarar la “nul·litat” dels acords de la Mesa d'abril del 2023 i que contemplaven una regulació transitòria del vot telemàtic.

Es complica una Taula afí a Puigdemont

Cal tenir present que aquesta decisió de la Mesa va ser una resposta del Parlament a una altra sentència del TC que, alhora, també va impulsar el PSC. Els de Salvador Illa van denunciar que no es complien els supòsits del Reglament que sí que permeten el vot telemàtic.

Davant d'això, la sortida que va idear la Mesa indepe va ser aquest vot telemàtic transitori, que ERC el va vendre com a temporal – “transitori” – mentre s'avançava en la reforma del reglament de la cambra. Una reforma que en última instància consistia a ampliar els supòsits perquè un diputat pugui votar telemàticament. L'avenç electoral que va decretar el president Aragonès va malmetre aquest compromís en què, en qualsevol cas, el PSC no va caure.

Segons expliquen els jutges a la sentència, el vot a distància de Puig “no s'ajusta a la interpretació que, d'acord amb la Constitució, permet exceptuar aquest principi de la presencialitat”. El motiu de fons? Que no ser present per “eludir l'acció de la jurisdicció penal espanyola” no és una “circumstància constitucionalment vàlida”. En definitiva, que tenir una “ordre judicial de cerca i captura” no és un supòsit per poder exercir el dret al vot telemàtic.

Aquesta decisió té una especial transcendència perquè col·loca una ombra de dubte sobre la possibilitat que la nova Mesa del Parlament permeti el vot telemàtic per a Puigdemont i altres diputats electes. Un dels plans que Junts contemplava era precisament donar-li la Mesa a ERC (amb una majoria processista de Junts, ERC i CUP) per poder-se presentar ell primer a la investidura.

➡️ Política

Més notícies: