Un grup de policies amb armilles reflectores i cascos blancs és en un carrer al costat de motocicletes mentre una persona està asseguda a terra.
POLÍTICA

Mossos que patrullen a Barcelona avisen que la situació és pitjor del que es diu

Els comandaments ideen una estratègia per transmetre confiança a la ciutadania sobre els 'bons' resultats

La Conselleria d'Interior va posar en marxa a principis d'abril l'‘Operatiu Kanpai’ contra la multireincidència a Barcelona i l'àrea metropolitana. La policia manté obert a més el pla Daga contra les armes blanques. En paral·lel, els Mossos duen a terme una intensa campanya per combatre el crim organitzat.

Dos policies al costat d'una furgoneta en un carrer il·luminat per fanals durant la nit.

La idea va sorgir en l'última Junta de Seguretat de Barcelona, celebrada al febrer. Algú va suggerir la possibilitat d'utilitzar els agents per transmetre missatges positius a la gent i revertir la creixent percepció d'inseguretat. 

Els comandaments transmeten als agents unes dades segons les quals, pel que sembla, hi ha una millora de la seguretat. Aquests agents han d'explicar al seu entorn que les dades són bones i que Barcelona és una ciutat segura. Així neix el Pla Confiança, la missió del qual és sobredimensionar els resultats dels plans de xoc contra la multireincidència, les armes blanques i el crim organitzat.

La situació podria ser molt pitjor

Però aquest pla xoca amb la percepció dels propis agents que patrullen diàriament pels carrers de Barcelona. La seva visió s'allunya molt de l'optimisme que tracten de transmetre els comandaments polítics i policials. Adverteixen que no es tracta només de percepcions, sinó d'una realitat que podria ser fins i tot pitjor del que imaginem.

Aquesta visió coincideix amb el que manifesten els sindicats independents de policia, sobre la situació de la seguretat a Catalunya. Els més pessimistes asseguren que la situació de degradació és tan alta que ni tan sols els plans de xoc seran suficients. En pocs anys la delinqüència ha guanyat espais d'impunitat que ara és molt difícil de contrarestar amb la sola presència policial.

El pla per transmetre bones xifres a la població ha causat malestar entre els agents. Critiquen que els comandaments s'entestin en les percepcions i que posin els agents com a avançada de la seva estratègia de descompressió. Segons el que transmeten la situació de la seguretat a Barcelona és fins i tot pitjor del que puguem imaginar.

Multireincidència i altres factors

La policia a Catalunya, especialment a Barcelona, s'enfronta a una complexa situació on convergeixen diversos fenòmens delinqüencials a l'alça. La multireincidència és un dels més alarmants i dispara la sensació d'inseguretat. Segons dades policials, el 80% dels delictes a Barcelona són comesos per un grup reduït de menors estrangers.

Policies aturant dues persones contra una paret.

Un altre fenomen preocupant és el de les ocupacions, que a Catalunya suposen el 42% dels allanaments de tot l'Estat. L'any passat es van denunciar 23 ocupacions cada dia. Les ocupacions delinqüencials solen estar darrere dels problemes de delinqüència i convivència amb els veïns als barris. 

També preocupen les apunyalades i els atacs amb armes de foc, que s'han multiplicat en les últimes setmanes. 2025 va camí de batre tots els rècords d'homicidis a Catalunya, i la setmana passada hi va haver una nova onada d'apunyalades. Malgrat el que s'entesten a transmetre des del poder, Barcelona sí que sembla una ciutat sense llei.

➡️ Política

Més notícies: