Primer pla de Pere Aragonès capcot i amb rostre seriós
POLÍTICA

Pere Aragonès alimenta els dubtes sobre si repetirà com a candidat a la Generalitat

Falten uns mesos per a les eleccions catalanes i l'actual president del Govern evita pronunciar-se respecte al candidat que presentarà Esquerra als comicis previstos per a inicis del 2025 -si no hi ha avançament electoral-


Pere Aragonès s'ha pronunciat sobre si repetirà com a candidat a la presidència a les pròximes eleccions a la Generalitat de Catalunya. Els comicis al Parlament s'han de celebrar a inicis del 2025, sempre que no s'avancin davant de la falta de suports que té actualment el Govern en solitari d'ERC. El més lògic seria que un president, que a més és relativament jove, aspirés a la reelecció. Però el cas d'Aragonès és diferent i, després de les seves paraules, augmenten els dubtes sobre si continuarà liderant la candidatura d'Esquerra a la propera cita electoral catalana.

Des de fa setmanes que s'especula sobre si l'actual president ha de ser l'encarregat de tornar a encapçalar la llista d'ERC. Oriol Junqueras, president del partit i líder suprem de la formació des de fa més d'una dècada, està inhabilitat per la seva implicació al referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Però un cop s'aprovi la Llei d'Amnistia -si s'aprova- es podrà presentar novament a unes eleccions. Això fa que hi hagi dubtes a Esquerra sobre qui ha de liderar la formació a les properes eleccions al Parlament.

El mateix Oriol Junqueras va sembrar els dubtes a La Sexta afirmant que no té intencions de fer un pas enrere en el món de la política. Dins del partit, una veu autoritzada com és la de l'exdiputat al Congrés, Joan Tardà, va admetre que tard o d'hora caldrà abordar el debat sobre si el proper candidat ha de ser Junqueras o Aragonès. I fins i tot des del Govern, la portaveu Patrícia Plaja va evitar confirmar si l'actual president optarà a la reelecció. És significatiu que ni el president d'ERC, ni el mateix partit, ni tan sols el Govern tanqui files amb Aragonès, però els dubtes sobre aquest debat han augmentat després de les paraules de l'actual president a l'Agència Catalana de Notícies.

Muntatge amb els líders d'ERC Oriol Junqueras i Pere Aragonès

Pere Aragonès evita confirmar res

En una entrevista, l'agència pública de notícies de Catalunya ha preguntat a Pere Aragonès si repetirà com a candidat a la presidència de la Generalitat. I la seva resposta no fa més que alimentar el debat sobre la pugna entre ell i Oriol Junqueras. "Em sento amb tota la força i coratge per continuar al servei de la ciutadania", va afirmar, sense especificar més. Una resposta estàndard per no haver de mullar-se sobre una de les qüestions que marcaran l'agenda política catalana en els propers mesos. Això sí, també és una resposta que deixa clares les seves intencions de disputar a Junqueras el lloc capdavanter de cartell d'ERC per als propers comicis.

Possible avançament electoral

Tota aquesta batalla entre Pere Aragonès i Oriol Junqueras depèn de l'aprovació de l'amnistia. Algunes veus afirmen que a la primavera es podria donar llum verda a la normativa al Congrés. Tot i que aquesta llei encara tindrà recorregut a escala judicial i aquí ja hi ha més dubtes sobre quan es podrà aplicar realment l'amnistia a Oriol Junqueras. De fet, si s'aprova l'últim projecte del Gobierno, aquesta qüestió es podria arribar a demorar fins a dos anys, fet que beneficiaria Pere Aragonès.

Però en el cas que tot no es retardi tant, el president d'ERC ja podria estar disponible per presentar-se com a candidat a la Generalitat i la guerra dins del partit esclataria. Per tant, no és descartable que Aragonès optés per avançar les eleccions catalanes i així evitar aquest escenari, assegurant-se ser el líder de la candidatura d'Esquerra a les properes eleccions catalanes. I si no s'aproven els pressupostos d'aquest any –de moment les negociacions amb l'oposició estan estancades–, tindria una excusa perfecta per convocar els comicis aquest 2024.

De fet, excepte el Govern, ningú no és capaç d'assegurar que les eleccions s'acabin celebrant el 2024 i diversos partits ja s'estan preparant per a un possible avançament electoral. De moment, Pere Aragonès insisteix a esgotar la legislatura, mentre segueix sense admetre obertament si continuarà encapçalant (o no) la llista del seu partit a les properes eleccions.

➡️ Política

Més notícies: