Míriam Nogueras, amb cara d'enfadada, asseguda al seu escó al Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Junts ja tem una traïció de Pedro Sánchez amb l'amnistia

Junts bloqueja una reforma per digitalitzar i agilitzar la justícia espanyola perquè els preocupa l'efecte que pugui tenir a l'amnistia


Sonen les alarmes a Junts. Al quadre de comandaments de Waterloo s'ha encès una petita que els preocupa. Es tracta d'alguna cosa en aparença irrellevant: un nou article de la reforma de la justícia que exigeix la UE i que posa en risc l'amnistia.

El diable és als detalls

La desconfiança que Junts té envers el PSOE sembla que és real. Prou perquè coneguin al detall una reforma en aparença anodinada. És una reforma de la justícia espanyola impulsada i finançada per Europa per tenir accés a la següent tanda de fons europeus.

En essència, el que preocupa Puigdemont és que la Justícia de la Unió Europea pugui endarrerir l'amnistia. La raó per això és que aquesta reforma afegeix un article - el 43 bis - que dispara les suspicàcies de Junts. Aquest nou article serveix perquè un tribunal nacional pugui demanar-li a la Unió Europea que resolgui el dubte de com aplicar el dret comunitari en cas de no tenir-lo clar.

Això es tradueix en una suspensió cautelar de la mesura en qüestió fins que la justícia europea resolgui el dubte. Aplicat a l'amnistia, això la podria deixar en suspensió durant més temps. El Govern insisteix que és una mesura exigida pels fons europeus per digitalitzar la justícia, però Junts pensa que no.

Junts parla de reformes “macedònia”

La veritat és que aquesta és una reforma de pes del sistema judicial espanyol. Un altre assumpte és que Junts la paralitzi només pel que implica per a la seva amnistia o perquè realment està preocupat pel sistema de justícia. El govern insisteix que "no és cap mesura 'ad hoc' per a l'amnistia".

Nogueras, per la seva banda, al·lega que no han estat informats de res. Així mateix, parla de reformes “macedònia” perquè “regulen matèries diferents i inconnexes”. Entre altres coses, fa referència a l'impacte financer que aquesta reforma pot tenir a Catalunya.

En qualsevol cas, la reforma té com a límit el pròxim 20 de gener i, per ara, no se sap com sortirà. Junts ja ha avisat que votarà que no i això deixa en una situació incerta el ministre Bolaños. O bé el PSOE ha de convèncer Junts de l'impossible o bé haurà d'explicar a Europa per què no s'estan aplicant les reformes acordades.

➡️ Política

Més notícies: