Primer pla del polític d'ERC, Pere Aragonès, de perfil a la sala de premsa del palau de la Generalitat
POLÍTICA

El Govern evita confirmar si Pere Aragonès es presentarà a la reelecció

Des de la Generalitat descarten un avenç de les eleccions i no confirmen si Pere Aragonès optarà una altra vegada a la presidència


La llei d'amnistia pot afectar els plans electorals de l'actual govern de la Generalitat i, en fi, dels partits catalans. Perquè, un cop amnistiats, Puigdemont i Junqueras podrien tornar a Catalunya i formar part de la carrera cap al Govern. Això, pel president Aragonès, pot representar un problema: la lluita interna amb Junqueras.

La intenció del president Aragonès: esgotar la legislatura

Com explicàvem des d'e-notícies, hi havia la possibilitat que les eleccions catalanes arribessin abans del pensat . En teoria –i així ho han manifestat diverses vegades des del Govern–, la intenció del president era esgotar el mandat. És a dir, que les eleccions serien quan toca: d'aquí a 15 mesos, al febrer del 2025.

I és que, quant a l'estabilitat del govern d'Aragonès, passa que només disposen de 33 diputats en un parlament de 135. Això, traduït en aliances entre partits, significa que ERC té un govern perquè els ho aguanta el PSC. I, alhora, ERC aguanta el PSOE a Madrid.

Salvador Illa, en un segon pla, mira atentament Pere Aragonès, en primer pla, mentre aquest parla des del seu escó al Parlament

Encara i deixant això al marge, hi ha una altra raó perquè el president Aragonès vulgui esgotar el seu mandat. I aquesta raó no és cap altra que el fet que els republicans porten encadenant fracassos electorals des del 2021. I si a això se li afegeix que les enquestes somriuen a Salvador Illa, resulta comprensible que el president Aragonès necessiti aguantar.

Els canvis electorals que porta l'amnistia

Pedro Sánchez ha tret al terreny de joc l'expresident Puigdemont i Oriol Junqueras. I aquest darrer implica un problema per a Aragonès en la mesura que Junqueras no descarta ser el candidat d'ERC a la Generalitat. Però si Aragonès avancés les eleccions -màxim si el PSC no aprova els pressupostos-, potser la llei d'amnistia no arribés a temps per salvar Junqueras.

En resum, que aquesta hipòtesi donaria via lliure al president Aragonès per incompareixença dels adversaris. Cosa que, més enllà de la unitat del seu partit, seria una jugada mestra des d'un punt de vista netament electoral. Sobre tot això, hem preguntat a la portaveu Patrícia Plaja, que amb molta claredat ha dit que no pretenen avançar les eleccions.

Patrícia Plaja: "Por mucho que pregunten, las elecciones no se adelantarán"

'El febrer del 2025 és quan hi haurà eleccions', ha dit la portaveu: això, doncs, queda clar. El que no han confirmat és si Aragonès es presentarà o no a les eleccions, independentment de quan se celebrin. Així que, ara com ara, i menys que des de l'interior d'ERC diguin alguna cosa, no és segur el futur del president.

➡️ Política

Més notícies: