Imatge de Pere Aragonès i Laura Vilagrà al Parlament de Catalunya
POLÍTICA

2024: any d'eleccions al Parlament de Catalunya?

Augmenten les possibilitats que els comicis catalans, previstos per al 2025, s'acabin celebrant el pròxim any. Els partits, atents a un possible avançament electoral

El 2024 hi haurà eleccions a Galícia, al País Basc, al Parlament Europeu… I a Catalunya? Aquesta és una possibilitat que cada cop està agafant més força. Tot i que el Govern i Pere Aragonès han repetit per activa i per passiva que pensen esgotar la legislatura fins a principis del 2025, que finalment els comicis se celebrin aquest pròxim any és cada vegada menys desgavellat.

Segons ha pogut saber E-Notícies, diversos partits del Parlament ja s'estan preparant per a aquest escenari. Fonts de diverses forces polítiques admeten aquest diari que, a partir de l'estiu, tot és possible. I ho volen tenir tot llest per si finalment Pere Aragonès opta per avançar uns mesos la convocatòria electoral.

En aquesta mateixa línia apuntava una informació de La Razón, que assegurava que Oriol Junqueras ja està comentant que les eleccions al Parlament no se celebraran el 2025, sinó el darrer trimestre del 2024. És Pere Aragonès qui té la potestat de convocar-les, però que el cap real d'ERC vagi anunciant aquest escenari és per tenir-ho en compte. I això és el que estan fent la resta de partits.

L'estat de la tramitació de la llei d'amnistia i els resultats de les eleccions europees -que se celebraran a principis de juny- seran els factors que acabaran influint en aquest possible avançament electoral. I cal no oblidar que la tardor és l'època en què l'independentisme es mobilitza més, amb la Diada de l'11 de setembre i el record de l'1 d'octubre.

Pere Aragonés, Meritxell Serret i Oriol Junqueras

A ningú no se li escapa que, precisament, és Pere Aragonès el que té menys pressa per convocar eleccions, però la feblesa d'aquest Govern -de només 33 diputats de 135- és evident. A més, també cal tenir en compte la lluita interna que hi ha a Esquerra. Encara no està gens clar si la propera llista d'ERC la liderarà l'actual president o si ho farà Oriol Junqueras (un cop sigui amnistiat). Per tant, si la tramitació de la llei d'amnistia s'allarga, un avançament electoral permetria a Aragonès deixar en fora de joc Junqueras en la seva pugna per encapçalar la llista republicana.

En qualsevol cas, hi continua havent veus que creuen que tot s'allargarà fins a inicis del 2025, però tothom té clar que, a partir de la tardor que ve, la possibilitat que es convoquin eleccions és més que probable. I ningú vol que aquest escenari l'agafi a contrapeu.

➡️ Política

Més notícies: