Muntatge amb un pla mitjà curt de Mohamed VI i un pla mitjà de Pedro Sánchez amb una bandera del Marroc de fons
POLÍTICA

Pedro Sánchez es torna a rendir davant del Marroc regalant-li 600.000 euros

Es tracta d'una subvenció per a un projecte hídric al Marroc i atorgat a través del Ministeri d'Afers Estrangers

El president Sánchez va fer un gir estratègic en la relació d'Espanya amb el Marroc entre dubtes del que hi ha al darrere. En essència, se'ls va donar el Sàhara a canvi - en teoria - d'estabilitat migratòria i un estrenyiment de les relacions. Ara, una subvenció de 600.000 euros a una comuna marroquina que se suma a altres subvencions.

El Sàhara i el mòbil de Sánchez

“Nova etapa”, així va definir el ministre Albares el canvi de política exterior de Sánchez cap al Marroc. Va ser, per cert, una altra de les desavinences entre Podem i el PSOE. Sigui com sigui, el gir històric de Sánchez està envoltat del misteri.

Durant anys, el mateix Pedro Sánchez va estar en contra de concedir al Marroc el Sàhara. De fet, durant el seu govern se li va donar asil humanitari al líder del Front Polisario. Però després de l'espionatge amb Pegasus al mòbil de Sánchez, tot va canviar i es va produir el canvi de política exterior.

A partir d'aquí tot han estat concessions i acostaments amistosos a la monarquia alauita. Una de les raons que va donar el Govern per vendre l'acord va ser el control migratori. Però les dades del 2023 són diàfans: arribades històriques d'immigrants, la majoria marroquines i amb els punts de sortida igualment des del Marroc.

Ajuda al desenvolupament

Després va arribar el Mundial de futbol del 2030, que el Marroc s'ha apuntat com un èxit. El més recent, però, ha estat a l'àmbit migratori: a més de pasteres, ara arriben “vols-pastera” des del Marroc i amb l'aerolínia oficial marroquina. El problema a l'aeroport de Barajas és majúscul, amb immigrants irregulars acumulant-se a les instal·lacions.

Ara sabem que l'Agència Espanyola de Cooperació internacional per al Desenvolupament atorgarà una subvenció de 600.000 euros al Marroc. És un projecte hídric en una comuna marroquina:

En qualsevol cas, aquesta no és la primera subvenció que es dona al Marroc sota el pal·li de l'ajuda al desenvolupament. D'altra banda, el Ministeri de l'Interior ja ha donat més de 30 milions d'euros al seu homòleg marroquí per reforçar les fronteres. És probable que aquest estrenyiment de les relacions condueixi a més concessions.

➡️ Política

Més notícies: