Muntatge amb un pla mitjà curt de Mohamed VI i un pla mitjà de Pedro Sánchez amb una bandera del Marroc de fons
POLÍTICA

La darrera concessió de Pedro Sánchez al rei del Marroc

El president cedeix el protagonisme del Mundial 2030

Espanya serà la seu del Mundial de Futbol 2030 juntament amb Portugal i el Marroc. Una fita històrica, sens dubte, que va quedar enfosquida pel protagonisme del regne alauita a l'anunci de l'elecció. Es tracta d'una nova concessió de Pedro Sánchez al rei Mohammad VI per restaurar les relacions entre tots dos països.

Mohammad VI va anunciar la designació de la candidatura minuts abans que la FIFA donés a conèixer la seva elecció. “La seva majestat saluda i reconeix el lloc predilecte del Marroc al concert de les grans nacions”, afirmava el comunicat. I acabava felicitant Espanya i Portugal per triar.

Després de l'anunci de Mohammad VI i la FIFA, el Govern de Pedro Sánchez va publicitar la notícia. El segon pla d'Espanya a la candidatura compartida va cridar poderosament l'atenció. A Sánchez li plouen les crítiques per la seva submissió contínua al Marroc.

Candidatura política

El Govern espanyol ja va concedir al Marroc el privilegi d'anunciar la candidatura conjunta, el mes de març passat. Mohamed VI va utilitzar aquell anunci per exalçar la seva pròpia figura i encapçalar l'onada d'eufòria que va recórrer el país. Ara, el rei marroquí també ha tingut l'honor d'anunciar la designació.

El Marroc s'ha apoderat així d'una candidatura formada de fet per tres països, i en què inicialment ni tan sols hi era. Va ser el mateix Pedro Sánchez qui va impulsar el projecte juntament amb Portugal i Ucraïna. I va ser ell qui, després de la caiguda d'Ucraïna de la candidatura, va moure els fils per incloure el regne alauita al grup.

La inclusió del Marroc era un intent de Pedro Sánchez de calmar els ànims en ple conflicte pel canvi de posició d'Espanya al conflicte amb el Sàhara Occidental. L'objectiu era rebaixar la tensió permanent a la frontera entre el Marroc i el sud d'Espanya. Amb el Mundial, Espanya i Rabat han signat la pau per als propers anys.

Amenaces i concessions

Però les constants pressions del Marroc han obligat el Govern de Pedro Sánchez a fer constants concessions que donen la imatge d'una submissió humiliant. El Marroc amenaça constantment de generar una allau migratòria a l'Estret. I de disputar-li a Espanya la sobirania de les seves ciutats autònomes, Ceuta i Melilla.

Muntatge amb un primer pla de Mohamed VI i una bandera espanyola de fons

Aquests darrers mesos, el Govern s'ha mostrat molt condescendent amb les autoritats marroquines. El protagonisme desmesurat de Mohammad VI és una nova mostra de fins a quin punt ha crescut Rabat davant de la debilitat espanyola. La diplomàcia espanyola veu amb preocupació la submissió al regne alauita.

Però hi ha un altre problema a l'horitzó, i és la gran quantitat de ciutadans marroquins que visitaran Espanya durant el Mundial. El Govern tem que molts entrin a Espanya amb la intenció de quedar-s'hi. Cal recordar que aquest any s'ha viscut un nou repunt migratori, amb l'entrada 10.487 irregulars, un 23% més que l'any passat.

➡️ Política

Més notícies: