El Marroc torna a riure de Pedro Sánchez: ara amb els 'vols pastera'
La policia alerta de la situació límit
Alerta policial a l'aeroport de Madrid Barajas-Adolfo Suárez per l'amuntegament d'immigrants il·legals arribats en vols pastera des del Marroc. La situació, que es prolonga des de l'agost, s'ha intensificat i ja és insostenible. Els irregulars s'acumulen a les sales d'asil de l'aeroport, en condicions d'insalubritat.
El cas encara resulta més flagrant perquè la via d'entrada d'aquestes persones és la Royal Air Maroc, aerolínia oficial del Marroc. La companyia té l'obligació de revisar que tots els passatgers tenen la documentació en regla. Però és evident que hi ha hagut un desistiment de funcions per part de les autoritats marroquines.
Un cop arribats a Madrid, els irregulars són derivats a diferents sales on esperen la resolució del seu expedient. Molts aprofiten la vostra estada per sol·licitar asil a Espanya. Marroquins, somalis, senegalesos i malians esperen amuntegats en aquestes sales que s'estan omplint de xinxes i d'escombraries.
Submissió d'Espanya al Marroc
No és la primera vegada que el Marroc pressiona Espanya amb l'entrada massiva d'il·legals, cosa que s'ha convertit en habitual. El pic de la crisi va ser l'assalt a la tanca de Melilla el 2022. Els govern de Rabat i Espanya van reconduir la situació, però la crisi dels vols pastera torna a encendre les alarmes a Madrid.
Sorprèn la passivitat del Govern espanyol davant l'alarmant increment de vols amb immigrants il·legals procedents del regne alauita. Pedro Sánchez fa temps que està assenyalat per la seva submissió al rei del Marroc, Mohammad VI. Ara el Marroc torna a riure de Pedro Sánchez amb l'enviament massiu d'il·legals, que posa en risc la seguretat fronterera del país.
El Marroc i Espanya han estret els llaços aquests darrers dos anys, gràcies al gir del Govern amb la qüestió del Sàhara occidental. L'aliança es va segellar amb la candidatura conjunta del Mundial de Futbol 2030. Però la bona relació es basa entre altres coses en el respecte de les fronteres, que el Marroc no està complint.
Crisi migratòria a Espanya
La majoria dels immigrants que arriben del Marroc sense el passaport i el visat en regla tenen com a destinació altres països. Però una vegada a Espanya demanen protecció internacional i engeguen els procediments per sol·licitar l'asil. A més, les darreres setmanes ja s'han fugat dos grups de les dependències de l'aeroport.
L'amuntegament genera un problema no només de salut pública sinó també de seguretat envers la policia. Els agents alerten de la situació límit davant l'arribada de més vols. Interior va intentar traslladar-ne alguns a centres d'internament (CIE), però la Fiscalia va paralitzar el procés en considerar-lo un internament massiu que contravé la jurisprudència nacional i europea.
Es tracta de la segona crisi migratòria a Espanya en només sis mesos. A l'octubre van arribar desenes de milers d'immigrants il·legals a les costes canàries, i van ser distribuïts per diferents comunitats autònomes. L'any passat l'entrada d'immigrants a Espanya va augmentar un 82% respecte al 2022.
Més notícies: