Primer pla d'Oriol Junqueras
POLÍTICA

Oriol Junqueras mou fitxa per guanyar la guerra interna a ERC

Mentrestant, la cúpula actual del partit ha d'abordar diversos fronts oberts

La guerra interna a ERC sembla haver-se calmat els últims dies, però només és un reflex. El 'sector Oriol Junqueras' i el 'sector Marta Rovira' segueixen enfrontats per aconseguir el control del partit de cara al congrés que els republicans celebraran a finals de novembre.

Després del manifest signat per gairebé 800 dirigents i exdirigents d'ERC demanant renovar la direcció i que Oriol Junqueras no es presentés a la reelecció, ara l'exvicepresident de la Generalitat ha mogut la fitxa. Tal com estava previst, Junqueras ha iniciat el seu 'pla Pedro Sánchez', que no és altre que emular el que va fer l'actual president del Gobierno per guanyar les primàries del PSOE el 2018: recórrer el territori per aconseguir els màxims suports de les bases republicanes.

Gabriel Rufián i Oriol Junqueras a l'acte d'inici de campanya de l'ERC a Barcelona, el 6 de juliol de 2023

Oriol Junqueras vol aprofitar que l'actual direcció d'ERC té diversos fronts oberts per guanyar aquesta batalla interna. Marta Rovira i companyia tenen ara tres problemes a sobre de la taula. Quelcom que vol aprofitar l'exvicepresident de la Generalitat per guanyar terreny en una lluita que per ara va perdent, vist el gran suport intern que va tenir el comunicat antijunquerista promogut per Marta Rovira.

El sector rovirista que ara domina a la cúpula d'ERC ha de fer front a les negociacions per a la investidura de Salvador Illa. I no ho tenen fàcil. Un acord amb el PSC l'hauran de vendre bé a unes bases que l'hauran de validar. I no investir Illa suposa anar a una repetició electoral en què els republicans tenen moltes opcions de patir un altre mastegot important i caure encara més del que ja van caure el 12 de maig passat (van perdre 12 diputats, quedant-se'n amb 20).

A més, la cúpula republicana també té oberta la carpeta del pacte amb el PSC a l'Ajuntament de Barcelona per entrar a formar part del govern de Jaume Collboni. La Federació d'ERC a Barcelona vol que l'acord que han aconseguit amb Collboni tiri endavant, però no és clar que les bases donin el vistiplau (i ho han de fer perquè es pugui fer efectiu).

Pla mitjà de Marta Roviera amb Oriol Junqueras

El tercer front obert del sector rovirista és precisament la guerra interna amb Oriol Junqueras. La idea de l'exvicepresident del Govern d'obviar les pressions internes i seguir endavant amb el seu pla per ser reelegit president d'ERC obliga al sector liderat per Marta Rovira (que compta amb el suport de Pere Aragonès, Laura Vilagrà, Raquel Sans i Marta Vilalta, entre molts altres) a treballar per confeccionar una alternativa de cara al congrés del proper novembre. Una alternativa que, amb Rovira decidida a fer un pas enrere, hauria de liderar una altra persona, que podria ser Roger Torrent.

Amb tots aquests incendis al sector rovirista, Oriol Junqueras aprofita per moure fitxa i ja ha començat el seu tour pel territori. Dimecres, Junqueras es va reunir amb 500 militants al seu Vicenç dels Horts, jugant a casa. I la propera cita serà el 6 de juliol a Montcada i Reixac, en un acte organitzat pel col·lectiu “Amics i amigues d'Oriol Junqueras”.

➡️ Política

Més notícies: