Muntatge amb un pla mitjà de Salvador Illa mirant a càmera i altre de Carles Puigdemont parlant en una roda de premsa. De fons, una imatge difuminada de l'hemicicle del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

Junts ja prepara el relat per culpar Salvador Illa de la repetició electoral

L'objectiu de Puigdemont és arribar amb opcions a les noves eleccions d'octubre

El processisme s'ha caracteritzat sempre pel tacticisme polític que converteix el mitjà en un fi per tal de mantenir viu el seu projecte. Puigdemont és el processisme portat a la màxima expressió. Va prometre dimitir si no era president de la Generalitat, i ara que ha perdut les eleccions i no compta amb prou suports per ser investit prepara una estratègia per aconseguir una segona oportunitat.

Després d'una dècada d'inestabilitat política i legislatures fallides, la lògica reclama un gran pacte que permeti governar la llista més votada i garanteixi l'estabilitat a Catalunya. Però Junts té clar el seu objectiu, que és bloquejar la investidura de Salvador Illa i forçar unes eleccions amb Carles Puigdemont a Catalunya gràcies a l'amnistia. La clau ara és preparar el relat per poder culpar els socialistes del fracàs de la repetició electoral.

L'estratègia és clara i l'ha marcat el portaveu de Junts, Josep Rius, a Aquí Catalunya de la Cadena SER: “Aspirem a tenir una majoria més àmplia que la d'Illa i després haurà de ser Salvador Illa qui decideix si col·lapsa la investidura i anem a una repetició electoral”. El de Junts insisteix que "no contemplem la repetició, però si aquesta és lʻopció de Salvador Illa estem preparats".

Junts sap que el PSC no s'abstindrà per facilitar un govern independentista en minoria després d'haver guanyat les eleccions amb 42 diputats, set més que Junts. Però és que, a més, el relat es basa en una situació fictícia. Si és veritat que el suport d'ERC al PSC està més que mai a l'aire, Junts tampoc té garantit avui el suport dels republicans i la CUP a Puigdemont.

Preparant la campanya electoral

Al ple d'investidura d'aquest dimecres, en què ningú va presentar candidatura, ja es percebia una forta aroma de repetició electoral. Els líders dels partits van utilitzar el seu temps de discurs per llançar les soflames en mode electoral. Pocs van parlar de la investidura, sinó que la majoria es va centrar en les promeses electorals conscients que la repetició electoral és cada cop més imminent.

Muntatge Carles Puigdemont al Congrés dels Diputats

Junts prepara també el relat per culpar Salvador Illa de la repetició electoral, i poder utilitzar aquests arguments en campanya. No ho tindrà fàcil, perquè les enquestes assenyalen un creixement del PSC i un estancament, i fins i tot una lleugera reculada, dels partits processistes.

El relat té una altra funció, i és afegir més pressió a ERC perquè bloquegi la investidura de Salvador Illa. A Junts saben que Esquerra està dividida entre el sector pragmàtic i un altre de molt influent que es nega a investir Salvador Illa. Al plantejar la disjuntiva entre govern independentista o repetició electoral, Junts prepara el terreny per acusar de traïdors ERC si finalment fan president Illa.

La disjuntiva del PSC

Però el PSC també pressiona plantejant la seva disjuntiva particular, entre un govern progressista o la repetició electoral. Així ho va plantejar Salvador Illa al ple d'aquest dimecres. "Per respecte al que van votar els catalans intentaré per tots els mitjans formar un govern i evitar la repetició electoral", va afirmar, ia continuació va advertir que l'única opció és "un govern progressista".

Primer pla de Salvador Illa en un acte de campanya del PSC per a les Eleccions de Catalunya 2024

Per part seva, en la seva intervenció aquest dimecres, Albert Batet ha advertit que "el pressing Junts no funciona" i que "l'aritmètica de les eleccions fan possible una majoria independentista". Per això va apel·lar a "un govern d'estricta obediència catalana" per fer front als "reptes del país". A més, va plantejar al PSC l'acord per fer president Puigdemont com una prolongació de l'acord de Brussel·les entre Junts i el PSOE.

Batet va tancar la seva intervenció prometent que a Junts "farem tot el possible per evitar la repetició electoral" però que aquesta és "una responsabilitat compartida". Ara, Junts ja comença a carregar el mort al PSC per preparar el terreny d'unes noves eleccions.

➡️ Política

Més notícies: