Primer pla d'Oriol Junqueras mirant a terra amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

No hi haurà consens a ERC: els militants hauran d'escollir entre diversos candidats

Les bases anuncien una nova candidatura per dirigir ERC perquè ja veuen venir que Junqueras intentarà quedar-se

Després de la patacada electoral, a ERC li toca pensar i reorganitzar la seva estratègia de cara al futur. I no és una tasca fàcil. Els republicans han quedat en una posició delicada i han d'escollir amb cura els seus moviments. De moment, cap de les dues sortides són bones: ni votar Illa ni forçar una repetició electoral. Pel mig, a més, les europees.

Tot i que aquestes decisions queden supeditades a la reorganització interna del partit. Aragonès ja se n'ha anat (amb ell, alguns dels seus lampistes com Sergi Sabrià), Marta Rovira també i Junqueras s'ha retirat - estratègicament - de la presidència. Tenen per pensar fins al 30 de novembre, data del proper congrés nacional del partit.

Junqueras es retira per agafar impuls

Encara que no s'explicitin, les posicions de les peces al tauler estan clares. El president en funcions, Pere Aragonès, va replegar les veles i el missatge va ser que la resta de la cúpula tenia fer el mateix. Al capdavall, el resultat del 12M posa força fàcil l'autocrítica.

Marta Rovira va seguir l'estela d'Aragonès, va anunciar que se n'anava i va començar a caldejar l'ambient per allò que, en aquests casos, els polítics anomenen “renovació profunda”. I aquesta renovació profunda sembla que, en efecte, és ara com ara el desig majoritari entre les bases.

El problema és que aquest procés de canvi ha trobat un obstacle que té nom propi: Oriol Junqueras. Poc després de l'anunci d'Aragonès, Junqueras va fer una jugada astuta i que ha despertat la indignació i la inquietud entre els quadres i les bases del partit.

I és que, al mateix temps que va renunciar a la presidència, Junqueras va deixar caure que no se n'anava. És a dir, que es presentarà com a candidat a líder d'ERC al proper congrés del partit. Davant d'això, alguns sectors de les bases ja comencen a prendre posicions.

Recuperar el projecte 'indepe'

El col·lectiu de militants d'ERC 'Primer d'Octubre' ha publicat avui a través de xarxes un comunicat força revelador:

"Els militants volem anunciar la nostra intenció dʻimpulsar una candidatura per optar a la renovació de la direcció del partit". Doble missatge doncs: la renovació de la cúpula és innegociable i ha de venir des de les bases. D'altra banda, els “objectius” que els impulsen a fer aquest pas ja ens comencen a indicar per on pot anar la renovació ideològica i política d'ERC.

I aquesta renovació no és altra que reprendre l'agenda nacionalista i independentista. Amb caràcter general, parlen de recuperar (una altra vegada) la unitat independentista, de fixar la independència com a objectiu prioritari i, més revelador encara, de “no establir cap mena d'acord amb els partits del 155”.

➡️ Política

Més notícies: