Primer pla de Míriam Nogueras
POLÍTICA

Les xarxes es mofen de Junts després de l'últim 'no' d'Europa a l'oficialitat del català

Demanen la dimissió de Míriam Nogueras per haver 'mentit' els catalans durant les negociacions amb el PSOE


La ressaca electoral se li està fent pujada amunt a Junts, un partit assetjat cada cop més per les seves contradiccions. Per exemple, Carles Puigdemont va dir en campanya que deixaria la política si no era investit i davant de la impossibilitat de ser president a la llum dels resultats electorals, molts es pregunten si complirà la seva paraula.

No és l'únic assenyalat al partit. Després de conèixer-se el darrer revés de la Unió Europea a l'oficialitat del català, les xarxes s'han dirigit a la líder de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, per demanar-ne la dimissió.

Cal recordar que l'oficialitat del català a Europa va ser una de les exigències de Junts al PSOE per investir Pedro Sánchez. Miriam Nogueras va celebrar a l'agost “l'oficialitat plena del català a Europa”, va parlar de “dia històric”, i va afirmar que era “un fet, no pas una promesa”.

Però el que aleshores es va pactar va ser la sol·licitud del reconeixement, no el reconeixement en si, ja que la mesura havia de passar per un periple burocràtic que s'està demostrant més tortuós del que molts esperaven.

Què ha passat?

Aquest dimarts s'han reunit els ministres d'Afers Europeus de la Unió i han decidit ajornar la decisió sobre l'oficialitat del català uns mesos més. La majoria de les delegacions constaten que no s'han fet prou avenços, així que deixen el tema en un calaix almenys fins que passin les eleccions europees.

Un dels motius de la decisió ha estat la passivitat del govern espanyol, que no ha fet nous passos des que al febrer presentés un text resolent els dubtes legals a les delegacions. Davant de la manca d'avenços, aquestes delegacions consideren que el tema s'ha refredat i que caldrà esperar. El Govern espanyol, a qui Junts va felicitar al seu moment per la seva determinació, ara s'escuda dient que no hi ha terminis.

Demanen la dimissió de Míriam Nogueras

Les xarxes recorden ara aquell missatge eufòric de Miriam Nogueras parlant de “dia històric”, i li suggereixen que se'n vagi. “Hi ha polítics en altres països més democràtics que quan els enxampen una mentida dimiteixen”, afirma una catalana a X. I és que entre l'independentisme s'estén cada cop més la sensació que, en aquest tema, com en molts altres, el PSOE va aixecar la camisa a Junts.

El fiasco del català a Europa aprofundeix en la crisi de confiança que arrossega Junts amb la resta de partits processistes. El motiu és precisament la sensació d'engany i de traïció per part de les bases independentistes, que o bé opten per l'abstenció o se sumen a nous partits com Aliança Catalana.

Captura de pantalla de Twitter

A les xarxes acusen ERC i Junts de “regalar els nostres vots gratuïtament al PSOE”, i molts afirmen que “ja es veia que això de l'oficialitat del català era una presa de pèl”. També recorden les paraules de Laura Borràs quan va dir que “sense oficialitat del català a Europa no hi haurà investidura”.

Per això ha començat una nova campanya abstencionista que demana no anar a votar a les eleccions europees del 9 de juny per castigar Junqueras i Puigdemont.

➡️ Política

Més notícies: