Marta Rovira i Oriol Junqueras, d'ERC, amb un dibuix d'un cor trencat
POLÍTICA

Què ha passat realment entre Oriol Junqueras i Marta Rovira

La relació entre el president i la secretària general és gairebé inexistent des de fa temps

En política, les factures es cobren quan les urnes et castiguen. Mentre tot funciona, mentre tens el poder i la gent et vota, un va acumulant greuges, se'ls guarda i somriu per a la foto. Giulio Andreotti, que va ser primer ministre d'Itàlia, va dir una vegada que a la vida un té amics, enemics i companys de partit, i així és.

Cap discussió no és més cruel que la que es produeix entre dirigents d'una mateixa formació quan s'han perdut unes eleccions de manera calamitosa. És allà on surten els egos, el que s'ha callat durant anys i els ganivets volen. És el que està passant des de diumenge a la nit a ERC, després d'anys de silencis còmplices i paciència.

Oriol Junqueras està pràcticament sol. És un fet que sabíem abans de diumenge i que ara altres han tingut cura de deixar clar a l'opinió pública. Fins al 12 de maig es dissimulava i Marta Rovira -amb Pere Aragonès- va procurar mostrar cordialitat amb el president d'Esquerra.

Pere Aragonès i Oriol Junqueras fent una abraçada en un acte de campanya per a les Eleccions de Catalunya 2024

Fa poques setmanes, la cúpula republicana viatjava a Ginebra per trobar Rovira i Ruben Wagensberg. Era un acte de campanya electoral per contrarestar l'efecte de l'exili de Puigdemont. A les imatges que van arribar a Catalunya vam veure un Junqueras desubicat, pràcticament sol. La seva salutació amb Marta Rovira va ser freda, distant, feta gairebé per obligació.

Què ha passat, doncs, entre ells? El tàndem a la direcció d'ERC mostrava una sintonia brutal, tant abans de l'u d'octubre, com quan Junqueras va entrar a la presó. Hi havia complicitat, si més no, és el que transmetien.

El divorci entre Marta Rovira i Oriol Junqueras

L'encara president d'ERC no ha amagat mai les seves ganes de tornar a agafar les regnes de la formació. De fet, ell mateix es va proposar per ser el cap de cartell en aquestes eleccions, però es va trobar amb el rebuig de part dels dirigents. Sobretot el de Marta Rovira, que va ser qui va decantar la balança en favor d'Aragonès en una reunió al desembre a Suïssa.

Marta Rovira, secretària general d'ERC, fent un discurs

Des de fa temps, la secretària general s'ha distanciat de Junqueras. No es tracta de discrepàncies polítiques sinó més aviat personals. A ERC ningú -de moment- discuteix la deriva woke, encara que és gran part del problema electoral patit. Ara mateix, la distància deixen clar les fonts consultades, és personal.

A Oriol Junqueras se li retreu una actitud dèspota amb treballadors i altres càrrecs i conductes personals "intolerables", segons fonts republicanes. Les reunions sense Junqueras en els darrers dos anys discorrien amb normalitat, mentre que les que assistia el president es tornaven agres i tenses.

Junqueras es va anar bunqueritzant en el partit i distanciant-se de Pere Aragonès, que empassava i va callava. En canvi, Marta Rovira va mostrar una clara sintonia amb els nous dirigents i el president de la Generalitat. La secretària general té ascendència sobre Raquel Sans, Marta Vilalta o el mateix Aragonès, per exemple.

Muntatge de Rufián i Oriol Junqueras

Ara mateix, a Oriol Junqueras li queden alguns adeptes, com Gabriel Rufián o Joan Tardà. Queda clar que l'executiva està amb Marta Rovira, que s'ha cobrat la darrera factura, obligant de facto Junqueras a dimitir. De moment, el de Sant Vicenç dels Horts no llença la tovallola i iniciarà un període per saber si la militància està amb ell o no. Emularà, doncs, Pedro Sánchez i agafarà el cotxe per "parlar amb la gent".

La relació entre Marta Rovira i Oriol Junqueras està trencada perquè el segon va accentuar, segons afirmen fonts d'ERC, les seves "males formes i actituds personals fora de lloc" després de sortir de la presó. Ara, Rovira i Aragonès van de bracet i sembla que faran pinça perquè Junqueras no segueixi liderant el partit.

S'acosta tempesta a Esquerra. El que s'ha vist fins avui només són quatre nuvolades, així que no s'oblidin el paraigua.

➡️ Política

Més notícies: