El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, intervé durant la primera sessió del debat d'investidura de Pedro Sánchez com a president de Govern, al Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Els motius d'ERC per votar 'no' a endurir la llei contra la multireincidència

Els republicans raonen que per acabar amb la multireincidència primer cal acabar amb la pobresa

Una de les notícies recents que més han pogut interessar la ciutadania és que hi ha hagut un consens polític sobre una matèria important. Dimecres passat, el Congrés dels Diputats va votar a favor de prendre en consideració una proposta del PP per lluitar contra la multireincidència. Amb una majoria més que absoluta de 302 vots a favor, només Bildu, ERC i Sumar hi van votar en contra.

El problema de la multireincidència a Catalunya

Els ciutadans catalans potser són els més interessats a lluitar contra la multireincidència. Sense gaire capacitat per atribuir-ho a "l'extrema dreta" o a una "onada reaccionària global", les dades de l'últim baròmetre de l'Ajuntament de Barcelona (del PSC) indiquen que la inseguretat és la principal preocupació dels barcelonins. Per disgust del conseller Elena, no es tracta de percepcions.

Pla detall dels Mossos d'Esquadra

Segons l'última Junta Local de Seguretat (del també socialista Ajuntament de Barcelona), el 2023 hi va haver 526 persones que acumulaven 6.000 delictes. Entre tots aquests reincidents, els cinc més actius acumulaven 228 antecedents. Això explica que diferents grups socials i protagonistes polítics hagin demanat mesures per lluitar contra aquest problema.

Entre ells, hi ha els alcaldes de Junts del Maresme, l'alcalde socialista de Barcelona, Jaume Collboni, el Col·legi d'Advocats de Barcelona o la jutgessa degana de Barcelona, que ha demanat més mitjans per solucionar la saturació judicial. En definitiva, el consens és ampli. Però no suficient perquè ERC s'hi apunti i, de passada, pugui descobrir els motius pels quals estan en decadència electoral.

Jordà, d'ERC, qualifica d'ingenus la resta

L'encarregada de defensar – anunciar – la postura d'ERC va ser la diputada i exalcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà. A la seva intervenció, la diputada Jordà va oferir algunes raons o aproximacions a raons per votar 'no' contra la proposta del PP.

Fotografia de la diputada d'ERC Teresa Jordà en una intervenció al congrés dels diputats

Des d'ERC, diu Jordà, no neguen que es tracta d'una "situació problemàtica" i que "estem a prop del col·lapse policial, judicial i penitenciari". De fet, es lamenta que sigui una situació que “dura des de fa massa anys”. Però que el sistema cognitiu de Jordà es reveli intacte no és raó suficient perquè actuï en conseqüència. És més, el que pretengui lluitar contra la multireincidència “enviant més gent a la presó o augmentant les penes”, diu Jordà, “o és un ingenu o ens vol enganyar”.

En última instància, la postura d'ERC és el següent: constatar el problema, però rebutjar les solucions que se li ofereixen. La pregunta aleshores és quines són les solucions que ofereixen des d'ERC. D'entrada, cap, almenys solucions concretes

Primer, acabar amb la pobresa en general

Més que solucions concretes, ofereixen una crítica a la postura de la dreta i la seva “visió maniquea de la societat” perquè “el món no es divideix en cap entre bons i dolents ciutadans”. Caldejat l'ambient, Jordà entona la postura clàssica en certs sectors de l'esquerra: per solucionar el problema de la multireincidència cal atendre el fenomen de la “desigualtat social”. Si un és pobre, diu Jordà, les seves sortides són “o l'economia submergida o la delinqüència”.

Jordà conclou que "nosaltres ho tenim clar: hem de treballar a partir d´un concepte republicà i progressista de la seguretat". Sempre fora de l'apartat de la concreció, aquest “concepte republicà” consisteix, en essència, a acabar amb la pobresa perquè així s'acabi la delinqüència: “més polítiques socials”; “més polítiques redistributives”; "més facilitats a l'habitatge digne"; etc. Fins aleshores, però, ERC prefereix no contemplar altres possibilitats.

➡️ Política

Més notícies: