Imatge d'Aureli Ruiz, de Junts per Catalunya a Vilafranca, amb Francisco Romero, del PSC
POLÍTICA

Junts torna a triar el PSC

El partit de Puigdemont estén la mà als socialistes a Vilafranca

La reconfiguració del mapa polític municipal a Catalunya està dibuixant una nova estratègia de pactes amb una tendència clara: la sociovergència. Més enllà de la lògica disputa per l'alcaldia de Barcelona, els postconvergents i els socialistes intenten entendre's per forjar majories en diversos ajuntaments.

ERC, el partit més tocat a les eleccions del 28M, aposta clarament per reconstruir la unitat estratègica del moviment independentista. El seu suport al govern de Xavier Trias (Junts) a Barcelona i la negativa a governar amb PSC i Comuns n'és el millor exemple. Però el partit de Puigdemont sembla tenir altres plans.

Junts estén la mà al PSC

Un dels municipis que encara està a l'aire és el de Vilafranca del Penedès (Barcelona), municipi governat des de fa una dècada per Junts amb el suport del PSC. Les eleccions han girat les taules: Junts ha passat de 7 a 5 regidors i ha cedit el primer lloc al PSC, que ha passat de 5 a 8.

Ara el PSC anuncia la seva intenció de governar en minoria amb 8 dels 21 regidors del consistori. Però Junts torna a obrir la porta a la sociovergència i tendeix la mà al PSC perquè reconsideri la seva posició i reprengui la coalició.

El líder de Junts a Vilafranca, Aureli Ruiz, fa un pas més enllà i amenaça amb forjar un govern alternatiu amb ERC i la CUP per desbancar el PSC. “No tinc previst estar a l'oposició”, va dir.

De fet la CUP és qui té la clau de la investidura i ja ha anunciat la seva intenció de no votar a favor ni de Junts ni del PSC. Amb la seva abstenció, afavoriria la investidura del socialista Francisco Romero, que governaria en minoria. Però els juntaires no tiren la tovallola i estan pressionant al PSC perquè hi hagi un pacte d'estabilitat.

Nous saldos

El moviment a Vilafranca es produeix enmig de la recomposició del panorama polític a Catalunya. La inquebrantable unitat ERC-PSC es va diluint a poc a poc: els republicans, en hores baixes, prioritzen la unitat estratègica de l'independentisme, i els socialistes, ara com a primera força del país, s'inclinen més per l'aliança amb Junts.

Jaume Collboni amb Salvador Illa en un acte de campanya electoral

Fora dels focus de Barcelona, el gran partit es juga a la Diputació de Tarragona. Junts i ERC són conscients de la importància de la seva decisió per al futur del moviment independentista, però mentre es llancen acusacions i negocien a l'esquena amb els socialistes.