Imatge d'Aureli Ruiz, de Junts per Catalunya a Vilafranca, amb Francisco Romero, del PSC

Junts torna a triar el PSC

El partit de Puigdemont estén la mà als socialistes a Vilafranca

La reconfiguració del mapa polític municipal a Catalunya està dibuixant una nova estratègia de pactes amb una tendència clara: la sociovergència. Més enllà de la lògica disputa per l'alcaldia de Barcelona, els postconvergents i els socialistes intenten entendre's per forjar majories en diversos ajuntaments.

ERC, el partit més tocat a les eleccions del 28M, aposta clarament per reconstruir la unitat estratègica del moviment independentista. El seu suport al govern de Xavier Trias (Junts) a Barcelona i la negativa a governar amb PSC i Comuns n'és el millor exemple. Però el partit de Puigdemont sembla tenir altres plans.

Junts estén la mà al PSC

Un dels municipis que encara està a l'aire és el de Vilafranca del Penedès (Barcelona), municipi governat des de fa una dècada per Junts amb el suport del PSC. Les eleccions han girat les taules: Junts ha passat de 7 a 5 regidors i ha cedit el primer lloc al PSC, que ha passat de 5 a 8.

Ara el PSC anuncia la seva intenció de governar en minoria amb 8 dels 21 regidors del consistori. Però Junts torna a obrir la porta a la sociovergència i tendeix la mà al PSC perquè reconsideri la seva posició i reprengui la coalició.

El líder de Junts a Vilafranca, Aureli Ruiz, fa un pas més enllà i amenaça amb forjar un govern alternatiu amb ERC i la CUP per desbancar el PSC. “No tinc previst estar a l'oposició”, va dir.

De fet la CUP és qui té la clau de la investidura i ja ha anunciat la seva intenció de no votar a favor ni de Junts ni del PSC. Amb la seva abstenció, afavoriria la investidura del socialista Francisco Romero, que governaria en minoria. Però els juntaires no tiren la tovallola i estan pressionant al PSC perquè hi hagi un pacte d'estabilitat.

Nous saldos

El moviment a Vilafranca es produeix enmig de la recomposició del panorama polític a Catalunya. La inquebrantable unitat ERC-PSC es va diluint a poc a poc: els republicans, en hores baixes, prioritzen la unitat estratègica de l'independentisme, i els socialistes, ara com a primera força del país, s'inclinen més per l'aliança amb Junts.

Jaume Collboni amb Salvador Illa en un acte de campanya electoral
CamaraImatge:

ACN

Fora dels focus de Barcelona, el gran partit es juga a la Diputació de Tarragona. Junts i ERC són conscients de la importància de la seva decisió per al futur del moviment independentista, però mentre es llancen acusacions i negocien a l'esquena amb els socialistes.