Muntatge amb les cares en primer pla de Laura Borràs i Salvador Illa en gran i d'Oriol Junqueras més petit
POLÍTICA

Sociovergència a la vista

PSC i Junts es plantegen múltiples acords després de les municipals

Que Barcelona ens deixi veure més enllà. La cursa per l'alcaldia de Barcelona continua perquè tant Xavier Trias com Jaume Collboni creuen que tenen opcions de ser investits alcalde el 17 de juny. El premi és llaminer, i aquí Junts i PSC es permeten competir. Però més enllà de la capital catalana, els de Puigdemont i Salvador Illa estan tancant acords que obren el camí cap a una nova Sociovergència en ajuntaments i entitats supramunicipals.

Va passar fa quatre anys a la Diputació de Barcelona. Hi havia diverses opcions de pacte, però Junts per Catalunya i PSC van sumar els seus vots i han governat conjuntament aquests quatre anys. Ara sembla que la fórmula també es podria reeditar a Tarragona. Tots dos partits esperen l'OK de Carles Puigdemont per desbancar ERC i deixar-la a l'oposició. Barcelona i Tarragona, doncs (les dues diputacions més grans) serien governades per la Sociovergència.

Sociovergència als ajuntaments

Les eleccions del 23 de juliol han canviat l'estratègia del pacte. En algunes ciutats com Reus, sembla que el PSC començarà governant en minoria, però els rumors sobre l'entrada de Junts al govern el passat 23J són cada vegada més grans.

A Roses, per exemple, juntaires i socialistes s'han posat d'acord per arraconar ERC, que ha estat la força més votada. Alguna cosa similar passarà a La Bisbal de l'Empordà, on PSC, Junts i un partit local ho tenen tot parlat per governar sense d'Esquerra. Podríem afegir altres poblacions com Lloret de Mar o Llagostera.

A Vilafranca del Penedès, Junts i el PSC han governat de la mà des de fa una dècada. Sempre amb alcaldes nacionalistes. Fins ara, que els socialistes han guanyat i volen governar sols.

Junts ja els ha advertit que volen tornar a pactar amb ells, però que si són rebutjats, buscaran un govern amb ERC i la CUP. La primera opció, per tant, socialista. Els amics indepes com a segon plat.

En aquest sentit, la portaveu del Govern, Patricia Plaja, Vaig lamentar aquest dimarts que Junts ofereixi alcaldies al PSC on pot parlar un alcalde independentista. El “front democràtic” només ha durat uns dies

.