Imatge d'un militant de la CUP a Berga amb el puny aixecat
POLÍTICA

La CUP també pacta amb el PSC

Anticapitalistes i socialistes es posen d'acord en dues alcaldies

El panorama convuls sorgit de les eleccions municipals a Catalunya ha obert una interessant política de pactes. L'enfonsament d'ERC i l'ascens del PSC a primera força converteixen el partit de Salvador Illa en el soci preferent de Junts. Però la ruptura de l'espai independentista va encara més enllà.

La sociovergència forjada en ajuntaments i entitats supramunicipals té la seva rèplica en un altre actor sorpresa, la CUP. La formació anticapitalista, a les antípodes del PSC, decidirà les alcaldies de Vilafranca del Penedès (Barcelona) i Sarrià de Ter (Girona) a través d'acords directes o tàcits amb els socialistes.

Vilafranca: la CUP cedeix al PSC l'alcaldia

A Vilafranca, els resultats electorals del 28M dibuixen dues possibles solucions: un sol govern del PSC (8 regidors) o una coalició Junts-ERC (12 regidors). La clau la tenen els dos regidors de la CUP.

Els dos partits independentistes van proposar als 'cupaires' votar a favor de la coalició. Reunits en assemblea, els anticapitalistes han optat per abstenir-se en la votació d'investidura (la qual cosa, a la pràctica, significa donar l'alcaldia al PSC). Diuen complir així la promesa electoral de no pactar ni amb Junts ni amb el PSC.

Tot i que no és exactament un pacte CUP-PSC, crida l'atenció pel que comporta. La CUP dóna l'esquena a Junts i ERC, i frustra la formació d'un govern independentista al municipi.

Sarrià de Ter: governaran amb vots socialistes

Un pacte entre la CUP i el PSC posarà fi a setze anys de govern d'ERC a Sarrià de Ter, el poble de l'expresident del Parlament Roger Torrent. Els 'cupaires' deixen clar que no es tracta d'un acord de govern, sinó només d'un acord d'investidura. Però tampoc es tanquen a incorporar als socialistes a l'executiu per donar estabilitat a la legislatura.

El pacte ha estat possible després que la CUP, amb un 42,8% dels vots, superés a ERC com a primera força al municipi. Els anticapitalistes tenen sis regidors per quatre dels republicans. El PSC, amb dos escons, afavorirà el govern a la llista més votada.