Muntatge fotogràfic amb Oriol Junqueras i Carles Puigdemont de fons i Pere Aragonès i Laura Aragonès en primer pla
POLÍTICA

La Diputació de Tarragona decideix la unitat independentista

Tots els escenaris són possibles i els partits indepes juguen a dues bandes

Tots els ulls posats a la Diputació de Tarragona. Junts per Catalunya ha de triar si fer un acord amb ERC o amb el PSC i amb tot el que això pugui comportar a curt termini. Fa quatre anys, els responsables territorials de Junts ja tenien cuinat el pacte amb els socialistes, però es va aturar des de Barcelona. Puigdemont i Junqueras volien escenificar una certa unitat pactant a Reus a canvi de la Diputació.

Ara mateix, els possibles pactes per a la Diputació de Tarragona demostren la incertesa i el desgavell que es produeix dins dels partits independentistes. Alts càrrecs tarragonins de Junts com Albert Batet volen fer un acord amb el PSC. La mateixa persona que al Parlament clama per la unitat independentista, pressiona a Tarragona per expulsar ERC de la Diputació.

Però dins de Junts també hi ha guerra: El sector de l'antiga Convergència aposta per Quim Calatayud, alcalde de les Borges del Camp com a president de la DIputaió. D'altra banda, Teresa Pallarés tira de contactes amb Puigdemont per trobar una sortida després de perdre a Reus. Junts ha de triar un candidat i espera que Waterloo els digui amb qui poden pactar un acord. Si fos pels mandos de Tarragona, no serà pas ERC.

D'altra banda, Esquerra està jugant dues partides en aquests moments. D'una banda, demana a Junts que continuï amb el pacte del 2019, que va fer presidenta a Noemí Llauradó. Esquerra va guanyar les eleccions, però no tenen contrapartides en la negociació en clau local per oferir Junts com van fer fa quatre anys amb Reus. Espera, doncs, que els dirigents de Barcelona acordin aquesta nova unitat independentista que els permeti seguir governant.

Però per si de cas, segons ha pogut saber aquest diari, ERC també manté contactes amb els socialistes. A Reus, Esquerra podria donar suport al PSC, amb un acord que també es traslladaria a la Diputació.

Tant ERC com Junts juguen a dues cartes. Mentre de cara al públic i a Twitter es culpen dels seus pactes locals amb els socialistes, els dos mantenen contactes per pactar amb ells a la Diputació de Tarragona. La majoria absoluta en aquest òrgan supramunicipal és de 14 diputats i qualsevol pacte és possible. ERC en té 9, el PSC en té 8 i Junts per Catalunya 8.

I les cartes estan marcades: Junts vol pactar amb el PSC, ERC amb qui es deixi i els socialistes esperen tranquils després de recuperar les alcaldies de Reus i Tarragona.

És més que possible que el que passi a Tarragona marqui el futur a curt termini dels partits independentistes.