Fotomuntatge de Laura Borràs amb Sílvia Orriols de fons, amb el logotip de Junts trencat de primer pla
POLÍTICA

Junts, a punt d'implosionar a Ripoll

El pacte anti-Orriols segueix a l'aire

Segueix l'embolic a Ripoll. L'aclaparadora victòria a les municipals d' Aliança Catalana, un partit independentista i antiimmigració, ha trencat el debat de la immigració a Catalunya i ha posat potes enlaire l'estratègia de pactes entre partits. ERC, CUP i PSC es van afanyar a proposar un pacte de govern alternatiu al partit de Sílvia Orriols, la llista més votada a Ripoll. Junts, que al principi es va mostrar reticent al “cordó sanitari” a Aliança Catalana, semblava que finalment donava el seu braç a tòrcer.

Suspenen la reunió a última hora

El partit que presideix Laura Borràs va acordar reunir-se amb el PSC i la CUP ahir a la nit, amb la intenció d'explorar un govern alternatiu a Ripoll. La fórmula prevista era garantir l'executiu de coalició, però amb suport extern. Junts cedia així al bombardeig mediàtic i les pressions dels partits, que caracteritzen la formació d'Orriols com a “extrema dreta” i “feixisme”.

Primer pla de Sílvia Orriols amb la bandera catalana de fons

Finalment, Junts va suspendre la reunió prevista ahir a la nit i van anunciar un conclave intern per calibrar la decisió. Junts Ripoll ha desafiat la direcció nacional del partit i mantenen la seva posició de deixar governar la llista més votada.

Aquesta va ser la posició inicial de Laura Borràs, que després va ser desautoritzada per l'executiva del partit: “La posició de Junts és inqüestionable: sempre hem marcat un cordó sanitari contra la ultradreta i ha quedat ratificat per l'executiva”, va anunciar Miriam Nogueras.

Decisió imminent

El conflicte entre l'òrgan local i l'executiva nacional ha provocat la suspensió de la reunió per decidir què cal fer a Ripoll. A hores d'ara el pacte anti-Orriols segueix a l'aire. Els juntaires han decidit reunir-se primer a nivell intern per acordar una posició comuna abans d'iniciar les negociacions per forjar el pacte alternatiu.

Junts ha de prendre en les properes hores una decisió, ja que el proper dissabte 17 de juny és la data assenyalada per a la investidura. ERC i la CUP s'han mostrat clarament contraris a la “ultradreta independentista”. Però Junts s'ha mostrat vacil·lant i reflecteix una part de l'independentisme que avala les tesis d'Orriols o que, si més no, es resisteix a ficar-la al mateix sac que Vox.

En tot cas, el cas de Ripoll obre un nou debat a Catalunya i posa el partit de Carles Puigdemont en un dilema i a punt d'implosionar.