Primer pla de Najat Driouech, diputada d'ERC
POLÍTICA

ERC surt en tromba contra Sílvia Orriols

Aliança Catalana segueix dividint l'independentisme

L'aclaparadora victòria a les municipals a Ripoll d'Aliança Catalana ha posat aquest partit separatista i antiimmigració a l'ull de l'huracà. El seu èxit electoral ha contribuït a trencar el tabú de la immigració a Catalunya. I ha dividit l'independentisme entre els que avalen les seves tesis i els que les censuren com a “feixisme” i “extrema dreta” .

L'aliança de pactes a Ripoll i la projecció mediàtica de la líder del partit, Sílvia Orriols, ha elevat el to del debat. ERC, CUP i PSC van plantejar un “cordó sanitari” per evitar que Aliança Catalana, la llista més votada, governés a Ripoll. Junts, que inicialment s'havia mostrat poc inclinat al pacte, finalment ha cedit. Orriols no serà alcaldessa de Ripoll, però ha obert un debat que pot marcar un abans i un després a Catalunya.

Pressió per a Laura Borràs

Laura Borràs, presidenta de Junts per Catalunya, es va mostrar partidària de deixar governar la llista més votada a Ripoll. Les seves declaracions van ser molt criticades, especialment pel rival en la disputa de l'espai independentista: ERC. Els republicans han estat especialment durs en el tracte cap a la formació de Sílvia Orriols.

Primer pla de Sílvia Orriols, líder d'Aliança Catalana

Najat Driouech Ben Moussa, diputada d'ERC al Parlament de Catalunya, ha acusat Laura Borràs de “normalitzar l'extrema dreta”. També ha manifestat que "qualsevol demòcrata hauria de posar tot de la seva part per frenar l'extrema dreta on sigui, i també a les institucions".

ERC, en tromba contra Orriols

La pressió d'ERC cap a Junts també s'ha deixat sentir des de les altes instàncies. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha qualificat de “molt greus” les declaracions de Borràs, i ha animat a “combatre el feixisme sempre i a tot arreu, vingui d'on vingui”. Sobre la irrupció del discurs antiimmigració a l'independentisme, Vilalta ha estat contundent: “L'independentisme és un moviment garant de drets i llibertats i de la cohesió social”.

La consellera d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat, Tània Verge, ha afegit més pressió al debat: “L'extrema dreta no és pas menys extrema dreta perquè porti una bandera o una altra. Tots els partits demòcrates i els seus dirigents haurien de ser coherents amb el pacte antifeixista adoptat al Parlament aquesta legislatura”.

Finalment, Gabriel Rufián ha recuperat una intervenció seva del 2019 en què apel·lava a “destruir el feixisme d'ocellot o d'estelada”.