Imatge del líder d'ERC Oriol Junqueras amb cara de sorpresa
POLÍTICA

Oriol Junqueras ja no mana a ERC

Oriol Junqueras ja no és tot poderós: Pere Aragonès evidencia el canvi de lideratge intern

Oriol Junqueras era fins fa poc una mena de Déu a Esquerra. Però ja no és així.

Pere Aragonès cessava aquest dilluns 12 de juny els consellers Teresa Jordà, Juli Fernàndez i Josep González-Cambray. Era la primera remodelació del Govern de la Generalitat després de quedar-se sense els membres de Junts per Catalunya i després de la desfeta electoral. La primera lectura dels cessaments és purament electoral: Aragonès necessitava tornar a marcar agenda.

Però hi ha alguna cosa més: la decisió respon també als nous equilibris interns, on el pes d' Oriol Junqueras ja és molt relatiu -per no dir el de Marta Rovira-. Tot i derogar el delicte de sedició, Junqueras i els altres líders del procés segueixen inhabilitats i no poden optar a càrrecs públics. Aquest fet limita el poder del president actual d' ERC només dins del partit. I el sector d'Aragonès ho sap i s'ha anat desfent cada cop més del paternalisme de Junqueras.

Teresa Jordà, Juli Fernàndez i Josep González-Cambray són tres noms afins a Junqueras i Rovira. Com bé recorda avui Crònica Global, Pere Aragonès ha aprofitat aquests canvis al Govern per "deixar anar llast d'aquests satèl·lits de Junqueras". La gestió de tots tres és més que discutible, és cert. Però no només això, a més, cal tenir en compte els equilibris interns entre els nous dirigents i el sector afí a Marta Rovira.

Fotografia d'un míting d'ERC a Reus amb Noemí Llauradó i Oriol Junqueras

Potser no cal menysprear tant Pere Aragonès, almenys en clau interna. El vam veure poc en campanya electoral i va deixar que fos Junqueras qui es pategés tot Catalunya. El president de la Generalitat es va involucrar poc en unes eleccions que han estat nefastes per al partit. Esquerra ha sortit tocada del 28M, però molt més Junqueras que Aragonès.

Els equilibris interns d'ERC a examen amb els càrrecs supramunicipals

Esquerra comença a veure les orelles al llop. I quan això passa és quan són més visibles els sectors interns i les famílies de partit. Aquests dies veiem com regidors i alcaldes que han perdut poder busquen avals i contactes per entrar a consells comarcals i diputacions. I la resposta a ERC és clara: decidirà la direcció nacional.

Ser del sector més afí a Pere Aragonès tindrà premi o càstig. Al Govern, la nova classe dirigent ja mana i arracona els escuders de Junqueras. Veurem si dins del partit la cosa és diferent.

De moment aquest dissabte prendran possessió els nous regidors del partit. En tan sols uns dies veurem qui són els escollits al club exclusiu de les quatre diputacions catalanes.