Primer pla de Sílvia Orriols parlant i amb els ulls força oberts

POLÍTICA

Junts i el PSC s'uneixen al cordó de l'esquerra contra Sílvia Orriols

ERC aconsegueix que Junts es desmarqui d'una eventual aliança amb Sílvia Orriols al Parlament

El veto a Sílvia Orriols serà absolut. PSC i Junts s'han sumat al cordó previ que ja havien organitzat la CUP, ERC i els Comuns. D'aquesta manera, es descarta una eventual majoria independentista de Puigdemont que depengués d'Aliança Catalana.

El cordó ja és més llarg

Fa dues setmanes, els Comuns, ERC i la CUP van anunciar que havien signat un “acord antifeixista” per no pactar ni amb AC ni amb Vox. Les formacions d'esquerres van fer servir aquest pacte com una eina de pressió electoral contra el PSC i Junts. En última instància, és una estratègia dels republicans per concentrar el vot de la por en ells .

Aquesta pressió sembla que ha fet efecte i Junts i el PSC ja s'han unit a aquest cordó sanitari. Es tracta d'un pacte sorgit de la Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR), un grup que ja ha protagonitzat diversos escarnis contra AC o S'ha Acabat. "El pacte que se signarà diu el que és una obvietat: que Aliança Catalana és extrema dreta", ha explicat un portaveu d'UCFR, David Karvala.

Què diu aquest pacte?

El document és explícit i els signants es comprometen a no acceptar "ni per acció ni per omissió" els vots d'Aliança Catalana o de Vox.

És un veto absolut que abasta totes les instàncies polítiques i governamentals. Des de la presència d'aquests partits a la Mesa del Parlament fins a les comissions parlamentàries. "No subscriurem cap iniciativa parlamentària conjunta amb aquestes formacions i evitarem que prosperin les seves iniciatives", assenyala el document.

Així mateix, es constituirà una comissió de partits per vigilar el compliment d'aquest acord i que estarà sota la supervisió de la UCFR.

El més destacat d'aquest pacte és que s'ha imposat la línia progressista del procés sobre la línia conservadora. El que és determinant del cas no és que el PSC s'hagi sumat a l'acord o que els signants s'hagin reafirmat en el veto a Vox, sinó que Junts hagi assumit el veto a Aliança Catalana. Queden llavors dues possibilitats: sociovergència o tripartit.

➡️ Política

Més notícies: