Muntatge Jordi Turull, Joan Ignasi Elena i Silvia Orriols

POLÍTICA

L'esquerra catalana recupera els escarnis contra els que no pensen com ells

Des d'ERC fins a S’ha Acabat: gairebé ningú està lliure de la fustigació dels grups antisistema a Catalunya

Sota el paraigua de "l'antifeixisme", certs grups d'esquerra i pròxims a l'entorn de la CUP han protagonitzat diversos escarnis durant la campanya electoral. A més, contra opcions polítiques molt diferents entre si: des d'ERC fins a Aliança Catalana i passant per Junts i S'ha Acabat.

Generalment, es tracta de grups minoritaris i amb simpaties antisistema que aprofiten la visibilitat d'actes aliens per fer les seves reivindicacions. A vegades, es tracta de grups que han estat alimentats des de les mateixes institucions, com li va passar el passat cap de setmana al conseller Elena. El Sindicat d'Habitatge del Raval va rebentar un acte d'ERC per acusar els republicans i el conseller de "ser els responsables directes de la misèria dels treballadors d'aquesta ciutat".

De la mateixa manera, un grup d'activistes va impedir ahir un acte de Junts a Vilafranca del Penedès per demanar la llibertat de l'activista Adrián Sas. "Llàstima que no hem pogut fer l'acte", es va lamentar a les xarxes Jordi Turull, "no serem nosaltres els que no respectarem o impedirem el dret de protesta".

Tuit de Jordi Turull sobre les protestes de Vilafranca

També Aliança Catalana i S’ha Acabat

No només Junts i ERC han vist com alguns dels seus actes electorals per al 12M es malmetien per aquests grups. Plataformes com S'ha Acabat o partits com Aliança Catalana també han patit escarnis.

Ahir, la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) explicava a les xarxes socials que havien tingut una "tarda antifeixista" que va consistir a impedir un acte de S'ha Acabat - "els joves feixistes de Vox i Societat Civil Catalana" - i a assetjar una parada informativa d'Aliança Catalana - "els feixistes de l'estelada" -. Tot això, a la ciutat de Terrassa.

Captura del tuit de @UCFRTerrassa sobre el cinema Catalunya

UCFR és un dels ens habituals de la "lluita antifeixista" a Catalunya. Segons expliquen ells mateixos, tenen com a objectiu lluitar contra els "discursos d'odi, racisme, feixisme, islamofòbia i misogínia". Fa unes setmanes, per exemple, van acusar també el Col·legi de Periodistes de Catalunya de donar veu a l'extrema dreta per haver cedit les seves instal·lacions al Front Nacional de Catalunya.

La reacció a les xarxes ha estat unànime i acusen de feixistes a la UCFR Terrassa. "El millor de tot això és que demostrau una vegada més que els feixistes sou vosaltres" o "Si algun dia us trobeu feixistes de veritat potser entendreu què és el feixisme", deien alguns. Tot i així, la pregunta clau era la que plantejava un usuari: "Podeu definir el feixisme?".

➡️ Política

Més notícies: