Muntatge fotogràfic amb el cub de TV3 i Sílvia Orriols en primer pla

POLÍTICA

TV3 cataloga de feixista a Aliança Catalana i la gent diu prou

La televisió pública continua amb la seva tasca de banalitzar el feixisme i els usuaris a les xarxes ho critiquen

A ningú no se li escapa que la lluita entre partits tendeix a la caricatura. D'una banda i de l'altra. I quan es tracta de partits de dreta identitària, la caricatura ja la coneix tothom: feixisme i extrema dreta.

En això, els mitjans de comunicació afins al poder establert tenen una funció essencial. Són els altaveus i propagadors de la caricatura. Al costat de la inestimable col·laboració de tota mena d'agrupacions que també s'erigeixen en mur de l'extrema dreta. El que va passar a la UPF impedint la participació de Vox en un debat és un de tants exemples.

TV3, l'altaveu de l'antifeixisme interessat

Però ara, a Catalunya, a qui tocarà la demonització és a Aliança Catalana. Sobretot per part dels partits de l'establishment processista. Això vol dir parlar també de TV3, la televisió pública probablement més partidista de tot Espanya.

Oscil·lant entre la informació i la propaganda, el 324 anuncia el que només pot ser un acord electoralista. Es tracta d'un “acord antifeixista” d'ERC, Comuns i CUP, que “no pactaran ni amb Vox ni amb Aliança Catalana”.

Captura de pantalla d'un tweet de 324 publicat el 25 d'abril de 2024

Al capdavall, no és res més que una eina de mobilització dels partits progressistes. És una estratègia molt habitual i acaba d'arribar a Catalunya amb la irrupció d'Aliança Catalana. És a dir, amb un partit de dreta identitària davant el qual el nacionalisme català no es pot desentendre com sí que feia amb Vox en considerar-lo un partit "espanyolista".

Banalitzar el feixisme

El 324 es fa ressò d'un document signat pels tres partits i que porta per títol “Declaració contra el racisme i l'extrema dreta de les candidatures a les eleccions del 12 de maig del 2024”. Les raons per a aquest acord són les de sempre: hi ha una “urgència” per plantar cara a l'extrema dreta, “no té sentit intentar debatre-hi”, cal “deixar fora els ultres del Parlament”, etc.

I si aquesta és una dinàmica habitual, també ho és el menyspreu a les xarxes, que és una cosa que els mitjans no poden controlar. La notícia del 324 ja arriba als centenars de respostes i, una altra vegada, l'absoluta majoria són negatives.

“Fa autèntica vergonya veure un mitjà públic, que paguem entre tots, banalitzar una paraula tan greu com és feixisme”, “Quan l'antifeixisme es converteix en feixisme”, “Un acord que és absolutament irrellevant”. Amb aquestes i altres expressions semblants han reaccionat els usuaris.

➡️ Política

Més notícies: