Junts demana eliminar l'impost de successions quan ells van pujar-lo en plena pandèmia
Junts té un any per guanyar terreny electoral i ho aprofita com pot: ara demanen 'reduir la pressió fiscal' a Catalunya
L'aprovació dels pressupostos catalans s'ha estirat molt i la raó és electoral. D'aquí poc hi ha eleccions autonòmiques i tots els partits es mouen en funció d'això. Ara, Junts, demana bonificar el mateix impost que Torra va pujar durant els moments més durs de la pandèmia.
Pòquer d'electoralisme
Immigració, seguretat, amnistia i ara fiscalitat. Junts cerca el pòquer d'asos de l'electoralisme a Catalunya. De moment, és una qüestió comunicativa i mediàtica. De la immigració, per exemple, ja no se sap res. Va ser una jugada de Junts per aprofitar el paisatge mediàtic que hi havia en aquell moment.
I el mateix amb la seguretat, el vodevil de l'amnistia i ara la fiscalitat. Amb temes de diners, ERC i Junts tenen pressa i procuren amagar que Catalunya és la Comunitat amb més impostos propis. Sense anar més lluny, ahir mateix Sergi Sabrià criticava Salvador Illa usant el tema de la fiscalitat.
Junts no es queda enrere i ara demana eliminar l'impost de successions. La situació és la mateixa que a Madrid, però en petit: cal guanyar el relat. I els neoconvergents han anat a l'armari i s'hi han posat el vestit de liberals. Demanen deflactar l'IRPF, abaixar impostos per “reduir la pressió fiscal” i eliminar successions. Però va ser Torra qui va pujar aquest impost en plena pandèmia i va eliminar les bonificacions de l'expresident Mas.
Pujades durant la pandèmia
En el cas de la fiscalitat, la veritat és que Junts es posa liberal quan no tenen poder o quan en tenen poc. Quan encara formaven part del Govern d'Aragonès intentaven marcar abdominals demanant reduccions fiscals com la de successions. Però la darrera pujada de l'impost la va fer Junts durant la pandèmia. Mentrestant, moltes comunitats autònomes ja han eliminat l'impost.
Per fer front a la crisi de la covid, Torra va augmentar l'impost en un moment en què, per motius obvis, la mortaldat era molt alta. Les crítiques van venir fins i tot des dels mateixos aliats de Junts, com l'extint PDeCAT.
El cas és que a Catalunya l'impost pot arribar fins al 32% en funció del grau de parentiu i altres variables. Cosa que fa que algunes persones no disposin del líquid suficient per fer el pagament o per demanar un préstec. Més enllà de la qüestió fiscal, ara cal veure com reacciona ERC, obligada ara a retratar-se. És el que cercava Junts.
Més notícies: