Muntatge amb dos primers plans de Margalida Prohens i Carlos Mazón
POLÍTICA

El PP suprimeix l'impost de successions a València i les Balears

Primeres mesures econòmiques dels governs populars en aquestes dues regions

Un dels temes estrelles del Partit Popular, tant a les eleccions autonòmiques del 28 de maig com a les generals del 23 de juliol, és la qüestió fiscal. Alberto Núñez Feijóo i els candidats regionals del PP van anunciar rebaixes i reformes fiscals a Espanya i als seus respectius territoris. I allà on els populars han guanyat, s'estan estrenant aplicant aquest tipus de mesures.

És el cas de les Illes Balears i de la Comunitat Valenciana. A la primera regió, el PP governa en solitari gràcies al suport extern de Vox. A València, van fer una coalició amb la formació de Santiago Abascal. Però en tots dos casos, han apostat per suprimir l'impost de successions com una de les primeres mesures dels seus governs respectius.

A les Balears, la nova presidenta Margalida Prohens va signar dimarts passat un nou decret sobre fiscalitat. Així quedava suprimit totalment l'impost de successions entre pares i fills, avis i néts i també cònjuges. Això sí, es mantindran en el cas de successions entre germans i entre tiets i nebots. En aquests escenaris, es pagarà entre el 25% i el 50% en funció de si hi ha descendents o no.

Primer pla de Margalida Prohens somrient

El nou decret entrarà en vigor quan s'aprovi al parlament balear. La mesura significa que, segons els càlculs realitzats pel mateix govern, l'administració deixarà de recaptar uns 60 milions d'euros.

També la Comunitat Valenciana s'ha sumat a aquesta iniciativa. Carlos Mazón, president de la Generalitat, ha aprovat la supressió de l'impost de successions i donacions. És la primera mesura des que va accedir al càrrec fa unes setmanes. I no serà la darrera, ja que també impulsarà l'eliminació de la taxa turística implantada per l'anterior govern.

Primer pla de Carlos Mazón

No es coneixen les xifres econòmiques que comportarà la supressió d'aquest impost. Però des de l'administració autonòmica expliquen que l'impost de successions representa l'1%. I encara menys el de donacions (0,1%). En qualsevol cas, Mazón ja ha explicat com mitigarà la pèrdua de recaptacions per l'eliminació d'aquest impost.

La fórmula del líder del PP, que governa amb Vox a l'executiu, és bàsicament reduir la “despesa supèrflua” de l'administració. En aquest sentit, per exemple, ja ha estalviat uns 3 milions d'euros respecte a la legislatura anterior amb una sola mesura. I és que s'ha passat de 55 a 46 alts càrrecs només al tram de consellers, secretaris autonòmics i subsecretaris. La idea que té el nou president valencià és continuar retallant sous en direccions generals, eventuals i alts càrrecs.

➡️ Política

Més notícies: