Pla general del Parlament de Catalunya amb els diputats votant una moció
POLÍTICA

El cas de la Sara, que va haver de renunciar a l'herència, retrata ERC, Junts i Comuns

Successions és l'impost de la discòrdia a Catalunya, on surt més car rebre una herència: la darrera pujada es va aplicar durant el confinament

El famós programa de TV3'30 minuts' torna a posar sobre la taula el debat de l'impost de successions. Narra el cas de Sara, que després de rebre un pis del seu germà va haver de renunciar a ell per no poder fer front a l'impost. Molts han aprofitat l'ocasió per recordar a les xarxes la política dels partits catalans amb aquest assumpte.

L'impost de successions a Catalunya

El cas que explica el '30 minuts' és el de Sara: després de morir el seu germà va rebre un pis en herència. Per fer front a l'impost de successions i a les despeses va demanar un crèdit al banc que no se li va concedir. El resultat: que va renunciar a l'herència.

L'impost de successions és l'impost de la polèmica, al qual se'l coneix popularment com “impost a la mort”. Aquest és un impost que gestionen les comunitats autònomes i en moltes està bonificat al 100%. Un dels casos més recents és el de València, en què fa un mes es va suprimir.

El cas de Catalunya és diferent: comparativament, és la comunitat on més es paga per aquest impost. El seu funcionament no és senzill i, en essència, consisteix a aplicar un gravamen en funció de la quantitat. Gravamen que, alhora, pot obtenir una bonificació pel grau de parentiu.

L'impost va augmentar durant el confinament

En total, l'impost pot variar des del 7% fins al 32% i la bonificació obeeix els quatre grups de parentiu. Sara, en pertànyer al tercer grup (germans, oncles i nebots), va tenir una bonificació mínima de 8.000 euros. En aquests casos, si no es disposa de patrimoni previ o d'un crèdit, la situació pot derivar en la renúncia.

El maig de l'any 2020 la Generalitat va aplicar la pujada de l'impost de successions mentre la població estava confinada. Va ser una pujada que va passar desapercebuda per motius obvis i que ara, arran del programa, molts han denunciat. Els principals promotors de la pujada van ser ERC i els Comuns, amb el moderat beneplàcit de Junts.

Sense fer categoria a partir de l'anècdota, el cas de Sara i altres semblants han posat en dubte l'impost. Màxim quan a moltes comunitats autònomes no només no ha pujat, sinó que s'ha eliminat.