Primer pla de Felip VI somrient
POLÍTICA

El càrtel processista es queixa que el rei faci de rei

Mitjans i opinadors reaccionen sorpresos a la defensa del poder judicial per part del cap de l'Estat


Fa temps que el processisme veu la realitat d'una forma bipolar: d'una banda hi ha l'independentisme, i de l'altra l'aparell de l'Estat (espanyol) que inclou des del poder polític i mediàtic fins als cossos i les forces de seguretat de l'estat i la judicatura . En aquesta estructura està inclòs d'una manera prominent el rei com a cap de l'Estat.

Els mitjans i els opinadors processistes han reaccionat de manera irada a la defensa del poder judicial que ha fet el cap de l'Estat, el rei Felip VI. L'acusen de defensar els jutges com una “peça clau” del sistema institucional, així com la seva “independència” i la seva “separació de la resta de poders”. És a dir, allò que es pressuposa a les funcions d'un cap de l'Estat, però que per ells és “un rei de part”.

"El suport del rei als jutges de la justícia patriòtica és molt bèstia", ha exclamat Pilar Rahola indignada, "no necessita ni dissimular". El portal Vilaweb assenyala que Felip VI beneeix la rebel·lió dels jutges espanyols contra l'amnistia. Sorprèn tanta sorpresa, atès que al seu món bipolar el rei està al mateix sac que els jutges: què esperaven, doncs?

El rei i els jutges, al punt de mira

El rei Felip VI és al punt de mira de l'independentisme des del seu discurs oficial el 3 d'octubre del 2017, defensant la unitat de l'Estat. Els jutges sempre han estat objecte de les ires, però l'hostilitat ha augmentat les últimes setmanes. El motiu, l'ofensiva judicial contra la llei d'amnistia i els líders processistes.

Felip VI ha presidit aquest dimecres la cerimònia de lliurament de despatxos als nous jutges espanyols. Això ha reunit en una mateixa taula el cap de l'Estat amb el cap del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el cap del Tribunal Suprem. Amb ells també hi havia el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños.

És a dir, una representació del que veu el moviment independentista com a aparell de l'Estat contra els seus interessos. "Parla de justícia algú que és immune, impune, és a dir, irresponsable", ha tuitejat el número u d'ERC al Senat, Joan Queralt. Per al processisme, que el rei doni suport als jutges és “tornar a activar-lo”.

És Catalunya antimonàrquica?

La realitat és que les darreres mobilitzacions de l'independentisme contra la monarquia han resultat un autèntic fracàs. Van intentar boicotejar la visita del monarca a Girona i només van reunir algunes desenes de manifestants. A l'estat de desmobilització actual del moviment, ni tan sols la figura del rei Felip VI aconsegueix atraure les masses.

La monarquia continua generant rebuig en una majoria de catalans segons les enquestes. Però l'ascens de la figura de la Princesa Leonor i la bolcada política a Catalunya està canviant a poc a poc la tendència. Això sí, l'atac a la figura del monarca continua donant rèdit a un processisme que cada vegada té menys coses per agafar-se.

➡️ Política

Més notícies: