Plànol mitjà d'Oriol Junqueras durant un míting d'ERC a la campanya de les eleccions municipals del 2023

A Junqueras li creixen nans

Veus autoritzades del partit carreguen contra el líder d'ERC

El desastre electoral del 28 de maig es va obrir una ferida en el moviment independentista, sobretot, a Esquerra. El partit d'Oriol Junqueras va ser el gran perdedor diumenge passat. Van tenir 300.000 vots menys que en les anteriors eleccions municipals, van ser la tercera força a Catalunya per darrere de PSC i Junts i van perdre un total de 219 regidors.

I tot això, amb Barcelona com a debacle principal. A la capital catalana, van perdre la meitat dels regidors després de guanyar les anteriors eleccions. De fet, l'estratègia a seguir a Barcelona ja està generant tensions en el partit independentista.

Però sembla que el pitjor per als republicans encara està per arribar. Les primeres enquestes li auguren un altre desastre per a les eleccions generals. Unes eleccions generals que, en funció del resultat, pot afeblir encara més un Govern que, ara per ara, continua negar-se a avançar les eleccions a Catalunya.

Si el panorama no fos prou desastrós, ara han aparegut diverses veus crítiques amb la direcció del partit. Oriol Junqueras està rebent durs atacs. I no exactament de persones sense importància.

Alfred Bosch, que va encapçalar la llista per Barcelona el 2014 (va obtenir 5 regidors) i va ser conseller d'Acció Exterior al govern de Quim Torra, no ha callat. “Avui, poca gent veu Junqueras i ERC com a víctimes d'una injustícia”, “el paper d'ERC ha estat un desastre” o “el complex de sectors d'ERC” són algunes de les frases lapidàries que ha escrit al seu bloc. Apunta clarament a la direcció del seu partit.

Però aquesta no ha estat l'única crítica destacada que ha rebut Junqueras per part de gent d'ERC. L'exdiputat i senador Miguel Ángel Estradé considera lamentable guanyar “un regidor més a Santa Coloma” a canvi de perdre'n desenes en municipis com “Balaguer, Montblanc, Lleida o Barcelona”. I comenta irònicament que “podem estar contents perquè treballem per a la 'Catalunya sencera'”, referint-se així a l'actual estratègia de la direcció d'ERC.

A Oriol Junqueras li creix nans. A part de gestionar la caiguda del seu partit, també ha de fer front a veus internes que critiquen la direcció que està prenent la formació independentista.